Вийшла друком монографія Ірини Михайлівни Коваль

Опубліковано: 2023-04-06

Коваль І. М. Дендрохронологічні засади оцінювання соснових і дубових деревостанів України: монографія. Х. : Мачулiн, 2023. –  252 с. ISBN 978-617-8195-25-0

У моногрфії наведено результати досліджень щодо теоретичних узагальнень та особливостей реакції радіального приросту сосни звичайної, сосни кримської та дуба звичайного на зміну клімату та антропогенні фактори в лісових екосистемах у різних природних зонах України. На підставі зразків із живих дерев розвинено нові регіональні деревно-кільцеві хронології для сосни звичайної та дуба звичайного у деревостанах Полісся та Лівобережного Лісостепу. Побудовано дві локальні деревно-кільцеві хронології для сосни кримської для деревостанів південного схилу Кримських гір.

Теоретично і практично обґрунтовано і доведено ефективність поєднання дендрохронологічних, лісівничих, таксаційних методів та методів порівняльної екології, які дають змогу виявляти потенційну можливість адаптації деревних порід до зміни клімату, виявити особливості реакції радіального приросту сосни звичайної та дуба звичайного на зміну клімату в умовах антропогенного навантаження.

Книгу розраховано на фахівців лісового господарства, захисту лісу, науковців, аспірантів і студентів лісогосподарських та біологічних факультетів закладів вищої освіти.

Пресслужба УкрНДІЛГА