Працівники Поліського філіалу УкрНДІЛГА передають професійні набутки майбутнім поколінням

Опубліковано: 2023-03-24

22 березня 2023 р. в Поліському філіалі УкрНДІЛГА відбулася зустріч студентів та аспірантів кафедри екології та природоохоронних технологій державного університету «Житомирська політехніка».

Зустріч, екскурсія та відкрита лекція «Історія лісової науки та лісового господарства Полісся України» були приурочені до Міжнародного дня лісів. Це важливе екологічне свято було започатковане за ініціативи Організації Об’єднаних Націй 28 листопада 2012 року, у зв’язку з величезними втратами лісових насаджень. Щороку в цей день фахівці в усьому світі знаходять час для обговорення цінності лісу.

Старший науковий співробітник, канд. с.-г. наук Олег Жуковський розповів здобувачам освіти історію розвитку лісового господарства в Україні, створення Поліського філіалу та напрями наукових досліджень, які там проводяться. Було обговорено важливість вміння цінувати значення власних лісових ресурсів, та як має відбуватися невиснажливе використання лісових ресурсів (без заподіяння шкоди лісовим екосистемам) задля їх збереження для майбутніх поколінь.

Студенти ознайомилися з рідкісними деревними рослинами у дендропарку Поліського філіалу УкрНДІЛГА. За їх відгуками, було дуже цікаво безпосередньо побачити, дізнатися назву та доторкнутися до цих рослин.

Продовжила екскурсію у лабораторії радіології філіалу старший науковий співробітник, канд. с.-г. наук, доцент Тетяна Курбет. Вона прочитала лекцію «Методика радіологічних досліджень у лісових екосистемах: минуле та сьогодення». Студенти мали змогу оглянути гамма- та бета-спектроаналізатори, дізнатися про хід приготування зразків та вимірювання їх на радіоактивне забруднення.

Загалом, зустріч пройшла жваво, було багато цікавих запитань, ґрунтовних відповідей та обговорень. Такі заходи, безперечно, створюють позитивне підґрунтя для виховання гідних спадкоємців в українському лісовому господарстві та, як наслідок, шанобливого ставлення суспільства до національних лісових ресурсів.

Старші наукові співробітники Поліського філіалу УкрНДІЛГА

канд. с.-г. наук, доцент Тетяна Курбет,

канд. с.-г. наук Олег Жуковський

(фотографії надані Тетяною Курбет)