Не стало видатного науковця Володимира Петровича Ландіна

Опубліковано: 2023-02-10

10 лютого на 76-му році життя відійшов у вічність завідувач сектору природокористування і реабілітації Інституту проблем безпеки атомних електростанцій НАН України, доктор сільськогосподарських наук, старший науковий співробітник Володимир Петрович Ландін.

Володимир Петрович був відомим вченим-радіоекологом, ліквідатором аварії на Чорнобильській АЕС, членом всеукраїнської громадської організації «Асоціація радіоекологів України», заслуженим природоохоронцем України. Головними напрямами його наукової діяльності були лісова та сільськогосподарська радіоекологія та радіобіологія.

Народився Володимир Петрович 26 серпня 1947 р. у с. Дем’янівка Шебекінського р-ну Білгородської обл. У 1972 р. закінчив Харківський сільськогосподарський інститут імені В. В. Докучаєва з присвоєнням кваліфікації вченого агронома агрохіміка-ґрунтознавця. У 1984 р. захистив кандидатську, а в 2013 р. – докторську дисертації з екології. У 1987 р. йому було присвоєно вчене звання старшого наукового співробітника зі спеціальності «Лісознавство і лісівництво; лісові пожежі та боротьба з ними».

Володимир Петрович пройшов великий шлях від молодшого наукового співробітника Вінницької лісової дослідної станції УкрНДІЛГА до завідувача сектору природокористування і реабілітації Інституту проблем безпеки атомних електростанцій НАН України.

З 1986 р. був безпосереднім учасником ліквідації наслідків аварії у 30-кілометровій зоні Чорнобильської АЕС на посаді старшого наукового співробітника УкрНДІЛГА, а згодом – на посаді начальника відділу радіоекології лісу Міністерства лісового господарства України. Розробив методику й забезпечив радіаційне обстеження 4,5 млн га лісів у 18 областях України.

Результати досліджень з міграції радіонуклідів у лісових екосистемах, проведених безпосередньо Володимиром Петровичем та під його керівництвом, були покладені в основу «Рекомендацій з ведення лісового господарства в умовах радіоактивного забруднення» (1986, 1988, 1995, 2000, 2008, 2017 рр.).

Науковий доробок В. П. Ландіна становить понад 200 наукових праць. Зокрема, він був автором і співавтором шести монографій, присвячених актуальним проблемам радіоактивного забруднення лісових екосистем і сільськогосподарських угідь, мінімізації його негативних наслідків і питанням лісової та сільськогосподарської радіоекології і дозиметрії, низки авторських свідоцтв і патентів на винаходи, методичних рекомендацій тощо.

Свої глибокі знання та великий науковий і практичний досвід Володимир Петрович передавав молодим ученим інституту. Під його науковим керівництвом підготовлено двох кандидатів наук.

За багаторічну сумлінну працю, високий професіоналізм, особистий внесок у розвиток наукових досліджень і підготовку кадрів неодноразово був відзначений грамотами та подяками, серед яких Почесна відзнака Державного комітету лісового господарства; Почесна відзнака Міністерства з надзвичайних ситуацій України; Подяка Національної академії аграрних наук України. Йому було присуджено звання «Відмінник лісового господарства» та «Заслужений природоохоронець України».

Колектив УкрНДІЛГА висловлює щирі та глибокі співчуття рідним, близьким, друзям і колегам В. П. Ландіна. У пам’яті всіх, хто знав його та працював разом з ним, Володимир Петрович назавжди залишиться працелюбним, енергійним і кваліфікованим ученим та педагогом, справжнім патріотом нашої держави, людиною, яка вірно служила лісівничій науці й Україні. Розділяємо разом з вами біль утрати, сумуємо та підтримуємо в час скорботи.