Сектор екології лісу УкрНДІЛГА бере участь у засіданні 45-ї міжнародної експертної групи з лісових пожеж

Опубліковано: 2023-01-17

Наразі ризики лісових пожеж в Україні є безпрецедентно високими. Внаслідок повномасштабного вторгнення росії, у природних ландшафтах збільшилася кількість джерел вогню. Це ракетні, артилерійські та авіаційні обстріли, мінування значної частки лісів. Знищення та пошкодження техніки та засобів охорони лісів від пожеж, а також окупація значної частини території України наприкінці лютого-березня 2022 р. призвели до колапсу протипожежної профілактики на цих територіях та мала наслідком обмеження у проведенні операцій з гасіння пожеж.

Від початку повномасштабної агресії учасники Експертної групи з лісових пожеж (EGFF) та фахівці Joint Research Center однозначно висловилися щодо підтримки України. Європейська мережа моніторингу лісових пожеж (EFFIS) практично з перших днів широкомасштабної війни забезпечувала інформаційну підтримку з надання даних щодо моніторингу природних пожеж та оцінювання пожежної небезпеки за умовами погоди. Наразі ведуться перемовини щодо можливості отримання та відображення інформації EFFIS щодо випадків лісових пожеж та  площ горільників (полігонів) на вітчизняних геопорталах із можливістю їх обробки та аналізу українськими науковцями та технічними експертами.

Чергове 45-те засідання EGFF відбулося у грудні в режимі онлайн-конференції. Засідання на прохання організаторів та учасників зустрічі відкривалося доповіддю від представників України (доповідь підготовлено за матеріалами С. Сидоренка, М. Гонтарука – начальника відділу охорони і захисту лісів Державного агентства лісових ресурсів України та О. Павленко – начальниці відділу пожежогасіння ЛІАЦ).

Доповідь від України. Пожежонебезпечний період 2022

У доповіді було привернуто увагу до нових небезпек та ризиків, спричинених війною  ризиків обстрілів та підриву на мінах вогнеборців, які задіяні у боротьбі з пожежами, неможливості проведення повного обсягу профілактичних протипожежних заходів, втрати частини обладнання, засобів пожежогасіння та моніторингу пожеж. Окрему увагу в доповіді було приділено науковим розробкам під час війни та потребі підтримки українських науковців в умовах війни з боку наукових інституцій Європейського Союзу, а також можливим шляхам підтримки.

Збільшення у природних екосистемах джерел вогню, спричинених війною

Просторовий розподіл ландшафтних пожеж упродовж 2022 року

Крім того, у своїй доповіді науковець коротко оглянув особливості пожежонебезпечного періоду 2022 р. в Україні, аналізу погодних умов та оцінці пожежної небезпеки за умовами погоди. Сергій Сидоренко також проінформував колег щодо останніх ініціатив, пов’язаних із управлінням пожежами в Україні, та активних наукових досліджень у нашій країні.

Аналіз погодних умов та пожежної небезпеки за умовами погоди впродовж 2022 року

Збільшення потреб у деревині та дровах через війну

Надано коротку інформацію щодо пошкодження пожежами обєктів Смарагдової мережі та інших природоохоронних об’єктів.

Пошкодження пожежами об’єктів території Смарагдової мережі України

Під час заходу представники країн-учасниць засідання Експертної групи провели аналіз тенденцій пожежонебезпечного сезону минулого року. Описано нові законодавчі та наукові  ініціативи, які були імплементовані в структуру системи охорони ландшафтів від пожеж у європейських країнах.

Фрагмент презентації представників від Нідерландів. Аналіз пожежної небезпеки за умовами погоди. Впродовж 2022 відмічали один із найвищих рівнів пожежної небезпеки, починаючи з 1976 року (чорна лінія тренду на графіку – 2022 рік, червона лінія історичний максимум – 1976 рік)

Зокрема у Нідерландах, незважаючи на незначну кількість та загальну площу пожеж, проводиться вражаюча робота щодо міжвідомчої координації усіх причетних до захисту ландшафту від пожеж служб і відомств спільно з науковцями. Розроблено стратегію Національного оцінювання ризиків та безпеки (ця стратегія буде оновлюватися кожні 4–6 років, для врахування впливу змін клімату). Зроблено перші кроки у розробці Національної програми природніх пожеж. Посилюється взаємодія Нідерландів у сфері управління пожежами з північними європейськими країнами (Велика Британія, Швеція, Норвегія, Данія, Ірландія, Фінляндія).

Підсумки презентації від представників Нідерландів

Представник від Кіпру зазначив, що протягом останніх 10 років спостерігається зменшення кількості та площі пожеж, але незважаючи на це, ризики великих пожеж залишаються надзвичайно високими. Так, упродовж 2022 року у цій острівній країні зафіксовано 89 пожеж на площі 701 га, зокрема 5 із них на площі понад 50 га. Найбільша пожежа сталася 19 липня 2022 р. на території громади Vouni на площі 182,5 га; під час пожежі, на жаль, було пошкоджено та знищено житлові будинки та об’єкти інфраструктури.

Для більшості країн спостерігається тренд зменшення кількості пожеж з одночасним збільшенням середньої площі пожежі та підвищенням рівнів пожежної небезпеки за умовами погоди, що вимагає підтримання високого рівня готовності служб, задіяних у боротьбі з пожежами.

Презентація представників Іспанії. Характеристика пожежонебезпечного сезону 2022

Характеристика найбільших пожеж 2022 в Іспанії

Рекомендації щодо протипожежної профілактики для країн Середземноморя підготовлені експертами Іспанії спільно з Європейським інститутом лісу

Представники Австрії ознайомили учасників засідання з Національною Програмою протидії лісовим пожежам, яка зокрема фокусується на проблемі пожеж у гірських регіонах.

Фрагмент структури документу Національної Програми протидії лісовим пожежам в Австрії

Також в Австрії упродовж 2022 року науковці (Institute of Silviculture BOKU спільно із федеральним лісовим дослідним центром (BFW)) завершили роботу над лісопожежним зонуванням території країни. Як і в Польщі та Україні, за основу зонування взято адміністративний поділ країни (райони та громади). Зонування території здійснено з урахуванням наступних змінних: пожежна небезпека за умовами погоди, соціально-економічні чинники, особливості рослинності, ймовірність виникнення пожеж від блискавок (сухі грози), наявність вразливих об’єктів (поселення, забудова, інфраструктура).

Зразок мапи лісопожежного районування Австрії

Представники від Польщі зазначили, що кількість пожеж у 2022 році виросла вдвічі порівняно з 2021-м. Науковці та практики охорони лісу від пожеж минулого року були сфокусовані на змінах до інструкцій щодо створення протипожежних розривів та їхніх технічних характеристик. Також у Польщі апробовується та обговорюється практика використання контрольованих палів як одного із інструментів управління горючими матеріалами.

Використання контрольованих палів – перспективний захід для контролю за накопиченням горючих матеріалів у природних ландшафтах Польщі

Представники Швеції представили мобільний додаток, який використовується для оповіщення громадськості щодо рівнів пожежної небезпеки у лісах та заборон відвідування лісу. Цей додаток також використовується для оповіщення служб про виникнення природних пожеж – так населення робить свій вклад у захист природних екосистем від вогню.

Презентація мобільного додатку «Brandrisk ute» для оповіщення населення щодо ризиків лісових пожеж. Презентацію проводить Laif Sandahl

Завершували зустріч представники JRC. Вони надали узагальнену інформацію щодо пожежонебезпечного періоду 2022 для всієї Європи. Доповідь ґрунтувалася на аналізі багаторічного моніторингу пожеж засобами дистанційного зондування землі (платформа EFFIS). Науковці акцентували увагу присутніх на загальному тренді збільшення кількості пожеж із площею понад 30 га.

Динаміка показників кількості пожеж та площі, пройденої пожежами на території Європи (2006– 2022)

Загалом на території Європи кількість та площа природніх пожеж у 2022 році була найвищою за останні 4 роки і значно перевищувала середні багаторічні показники (20062022).

Порівняння (відносно багаторічної норми) площі горільників (ліворуч) та кількості випадків природніх пожеж (праворуч) за 2022 рік

Як реакція на підвищення пожежних ризиків та ймовірності виникнення особливо великих пожеж, планується розширення програми rescEUfleet (довідка: Європейська комісія оновила механізм цивільного захисту і створила програму rescEU для захисту громадян під час надзвичайних ситуацій, зокрема й пожеж. У межах програми створено резерв техніки, який включає до себе парк пожежних літаків і гелікоптерів, літаки для евакуації постраждалих, та фінансується Європейським Союзом. До 2030 року планується розширення флоту до 33 одиниць.

План створення та розширення авіафлоту rescEU до 2030 року

Результати віртуальної зустрічі буде використано у подальшій роботі міжнародних експертів та фахівців із лісових пожеж.

Сергій Сидоренко,

 канд. с.-г. наук, старший дослідник,

завідувач Сектору екології лісу УкрНДІЛГА

Фотографії: Сергій Сидоренко