Участь співробітників УкрНДІЛГА у проєктах науково-дослідного інституту лісу Польщі (Instytut Badawczy Leśnictwa)

Опубліковано: 2022-11-09

За запрошенням польських колег із науково-дослідного інституту лісу Польщі (Instytut Badawczy Leśnictwa) співробітники відділу ентомології, фітопатології та фізіології УкрНДІЛГА взяли участь у наукових проєктах. Це стало можливим завдяки фінансовій підтримці головного управління державних лісів (Dyrekcja Generalna Lasów Państwowych).

Інститут (IBL) знаходиться у передмісті Варшави (Sękocin Stary) і діє під наглядом міністерства клімату і навколишнього середовища. IBL було створено у 1930 році як Експериментальний відділ (станція) держлісів; у 1934 році його було реорганізовано у Державний лісовий науково-дослідний інститут.

Пам’ятний знак, встановлений на честь першого директора IBL Яна Теодора Хаусбрандта

Головний корпус IBL

До складу Інституту входять 7 наукових відділів і 2 лабораторії. Інститут бере активну участь у дослідженнях у галузях лісорозведення, лісовідновлення, лісокористування, екології, охорони природи лісу, генетики, лісової економіки і лісової політики. Науковці розробляють нормативно-правові акти та інші документи для органів державної влади. Бібліотека IBL збирає лісову літературу протягом 80 років, її ресурси є найбільшими в цій частині Європи.

Валентина Дишко та Ольга Кукіна працюють у відділі захисту лісу, керівником якого є професор, пані Івана Скшеч (Iwona Skrzecz)

У рамках проєкту «Оцінка та моніторинг змін стану біорізноманіття в Біловезькій пущі на основі обраних природних елементів» під керівництвом Томаша Яворського (Tomasz Jaworski), Валентина Дишко взяла участь у дослідженнях, які проводять у Біловежському національному парку (Białowieski Park Narodowy).

 

Валентина Дишко і керівник проєкту Томаш Яворський під час інвентаризації сапроксильних жуків у Біловежському національному парку

Кількісне визначення хлорофілу

Робота з газоаналізатором

Також дослідниця УкрНДІЛГА, під керівництвом професора Томаша Ошако (Tomasz Oszako), освоїла методику визначення кількості хлорофілу в листі деревних рослин за допомогою флуориметра. За допомогою специфічного газоаналізатора «Електронний ніс» досліджувала зразки деревини сосни звичайної, відібрані у насадженнях, уражених кореневою губкою, на наявність патогенів.

Під керівництвом Цезарія Бистровського (Cezary Bystrowski) Ольга Кукіна бере участь у проєкті «Проведення захисних заходів на насіннєвих плантаціях лісових дерев, уражених шкідниками насіння». Нею проаналізований видовий склад шкідників насіння із різних типів пасток. У ході роботи дослідниця опрацювала певний обєм наукової літератури бібліотеки ІBL.

Ольга Кукіна з керівникои проєкту Цезарієм Бистровським

Окремо зазначимо, що на базі інституту реалізовано проєкт щодо екологічної освіти дітей та молоді у спеціально організованому Освітньому центрі, від екологічних стежок до віртуальної реальності.

Окрім наукової робити Валентина Дишко та Ольга Кукіна відвідали Ботанічний сад, зоопарк, місцеві музеї та, звісно, прогулялися вулицями Старого міста у Варшаві.

Ще раз висловлюємо щиру подяку Польському народу, що у важкий для України час, за військової агресії росії, українські науковці мають змогу бути у безпеці, при цьому обмінюватися досвідом та отримувати нові знання та навички.

Ольга Кукіна,

канд. с.-г. наук, старший науковий співробітник відділу ентомології, фітопатології і фізіології

 Валентина Дишко,

 канд. с.-г. наук, старший науковий співробітник сектору фітопатології