Ліси в умовах сучасних викликів

Опубліковано: 2022-10-20

Сьогодні, 20 жовтня 2022 року, у режимі онлайн відбулося засідання міжнародної науково-практичної конференції молодих учених, аспірантів і здобувачів «Ліси в умовах сучасних викликів», яку організовано в Українському науково-дослідному інституті лісового господарства та агролісомеліорації ім. Г. М. Висоцького (УкрНДІЛГА).

Незважаючи на тяжкі часи, у конференції взяли участь 100 осіб із 27 установ і організацій із 19 населених пунктів. Зокрема на ній представлені УкрНДІЛГА та підприємства дослідної мережі, Український науково-дослідний інститут гірського лісівництва, Національний університет біоресурсів і природокористування України та його Боярська ЛДС, Національний лісотехнічний університет України, Інститут екології Карпат НАН України, ДУ «Науковий центр аерокосмічних досліджень Землі Інституту геологічних наук Національної академії наук України», ДУ «Інститут еволюційної екології Національної академії наук України», Білоцерківський національний аграрний університет, Державний біотехнологічний університет, Запорізький національний університет, Поліський національний університет, Луганський національний університет ім. Т.Г. Шевченка, Кременецька обласна гуманітарно-педагогічна академія ім. Тараса Шевченка, Лубенський лісотехнічний фаховий коледж, Малинський фаховий коледж, НВК «Ліцей Професіонал», Національні природні парки – «Галицький», «Кременецькі гори», «Хотинський», «Бойківщина» та «Зачарований край», ДСЛП «Харків­лісозахист», ДП «Чигиринське ЛГ», Полтавське обласне управління лісового та мисливського господарства та Територіальне управління Державного бюро розслідувань у м. Полтава.

Конференцію присвячено обговоренню останніх досягнень з питань лісової політики, економіки та організації лісового господарства, сертифікації лісів, лісознавства й лісівництва, лісовідновлення, агролісомеліорації та захисного лісорозведення, лісової селекції, генетики та біотехнології, лісовпорядкування, інвентаризації й моніторингу лісів, новітніх інформаційних технологій, лісової типології та мисливствознавства.

Найбільшу кількість матеріалів присвячено питанням прогнозування та ліквідації лісових пожеж, поширенню й розвитку шкідливих організмів, а також – використанню сучасних методів дистанційного зондування лісів і ГІС-технологій для вирішення різноманітних питань лісогосподарської та природоохоронної діяльності. Впровадження запропонованих підходів дасть змогу одержувати оперативну інформацію стосовно стану лісів в умовах військових дій і в період ліквідації їхніх наслідків, коли відвідування лісів на значній площі залишатиметься небезпечним.

Конференцію відкрив директор УкрНДІЛГА, член-кореспондент НАН і НААН України професор В. П. Ткач. Модераторами на засіданнях були д-р с.-г. наук, професор В. Л. Мєшкова та д-р с.-г. наук, професор В. П. Пастернак.

 

Вітальне слово В. П. Ткача

Великий інтерес слухачів викликали доповіді стосовно моніторингу лісових пожеж у Чорнобильській зоні відчуження в умовах російської збройної агресії (М. С. Мацала), прогнозування оперативного стану пожежної небезпеки в лісах Житомирського Полісся (В. Б. Левченко), прогнозування ризику поширення пошкодження соснових лісів за спостереженнями з космічних апаратів (А. В. Хижняк), оцінювання ризику пожежної небезпеки у відкритих ландшафтах України (С. Г. Сидоренко), наступного природного відновлення в дубових насадженнях Сумської області (М. Г. Румянцев), комах-фітофагів на кленах (О. М. Кукіна) та інші.





Доповідь М. С. Мацали

 





Доповідь В. Б. Левченка

 







Доповідь А. В. Хижняк

 





Доповідь С. Г. Сидоренка

 





Доповідь М. Г. Румянцева

 





Доповідь О. М. Кукіної

Конференція дійсно є міжнародною, оскільки деякі учасники зараз знаходяться в Австрії, Естонії, Німеччині, Польщі, Чехії та Швеції. На жаль, не всі бажаючі змогли взяти участь навіть як слухачі у зв’язку з відключенням електропостачання та інтернету в багатьох регіонах України.

Одержані результати досліджень сприятимуть науковому обґрунтуванню перспективних напрямів науки та виробництва. Сподіваємося, що опубліковані матеріали будуть цікавими й корисними науковцям, викладачам, аспірантам, студентам і виробничникам лісового господарства та суміжних галузей.

Ліси в умовах сучасних викликів. Матеріали міжнародної науково-практичної конференції молодих учених, аспірантів і здобувачів (20 жовтня 2022 року, м. Харків). – Харків, 2022. – 93 с.

В. Мєшкова, головний науковий співробітник

відділу ентомології, фітопатології та фізіології, 

професор, д-р с.-г. наук