Проведено дослідження щодо вивчення особливостей лісовідновлення сосни звичайної в умовах Опілля

Опубліковано: 2022-10-12

Незважаючи на умови, що склалися в Україні внаслідок військової агресії рф, науковці УкрНДІЛГА продовжують свої науково-дослідні роботи. Так, згідно з тематичним планом, влітку та восени поточного року проведено польові дослідження в рамках виконання тем №  2 «Удосконалити систему рубок в лісах України на засадах наближеного до природи лісівництва» та № 11 «Дослідити ріст і розвиток лісових культур, створених садивним матеріалом із закритою кореневою системою та розробити рекомендації щодо технології їх створення».

Зокрема співробітниками відділу лісовідновлення та захисного лісорозведення і відділу лісівництва та економіки лісового господарства було закладено серію пробних площ у Львівській області в умовах Опілля. Пробні площі було закладено на зрубах 2005–2021 років у Заболотцівському, Берлинському та Лагодівському лісництвах ДП «Бродівський лісгосп», де лісовідновлення насаджень сосни звичайної здійснювалося шляхом сприяння природному поновленню, створенням культур садивним матеріалом із закритою й відкритою кореневими системами та комбінованим способом.

Аналіз даних, отриманих на пробних площах, показав, що в умовах Опілля актуальними є різні шляхи лісовідновлення. Так, в умовах вологого грабово-дубового сугруду (С3-гдС) на зрубі 2019 року було застосовано природний спосіб лісовідновлення в поєднанні з заходами сприяння природному поновленню (прокладання борозен плугом ПКЛ–70 на глибину 5–10 см з шириною міжрядь 1–1,5 м без порушення підстилки і трав’янистого покриву). Густота 2-річного природного поновлення в борознах наразі сягає 40 тис. шт. га, а в міжряддях без порушення підстилки і живого надґрунтового покриву – 3,5 тис. шт.·га-1.

В умовах свіжого дубово-соснового субору (В2-дС) лісові культури сосни звичайної, які були створені в 2013 році на зрубі після проведення вузьколісосічної рубки садивним матеріалом із відкритою кореневою системою, фактично заглушені самосівом сосни. Збережуваність культур є низькою та варіює від 7 до 10 %. Збереглися лише кращі деревця, а також ті, що поступаються за висотою та діаметром кращим екземплярам самосійної сосни.

Природне поновлення та лісові культури сосни звичайної в умовах В2-дС (фото П. Б. Тарнопільського )

В умовах вологого дубово-соснового субору (В3-дС) культури сосни звичайної, створені на зрубі 2018 року садивним матеріалом із закритою кореневою системою, значно переважають за висотою та діаметром природне поновлення, яке з’явилося на тій самій ділянці рік потому. Середні діаметр кореневої шийки і висота лісових культур становлять 3,0 см і 122,6 см, а самосіву – 0,6 см і 35,8 см відповідно. Проте густота природного поновлення є значно більшою, ніж у лісових культур – майже 65 тис. шт·га-1 проти близько 5 тис. шт·га-1.

Культури сосни звичайної, створені в умовах В3-дС садивним матеріалом із закритою кореневою системою (фото П. Б. Тарнопільського )

Дослідження, проведені науковцями Інституту, є важливими для встановлення оптимальних шляхів лісовідновлення сосни звичайної в регіоні. Результати досліджень дадуть змогу доповнити настанови з проведення рубок головного користування в частині природного відновлення лісів, а також рекомендації щодо удосконалення технології вирощування лісових культур.

Старший науковий співробітник відділу лісовідновлення та захисного лісорозведення П. Б. Тарнопільський

Провідний науковий співробітник відділу лісівництва та економіки лісового господарства, к. с.-г. наук, с.н.с. О. М. Тарнопільська 

Старший науковий співробітник відділу лісівництва та економіки лісового господарства, к. с.-г. наук О. В. Кобець