Вітаємо з ювілеєм Валентину Львівну Мєшкову!

Опубліковано: 2022-10-07

Щиро вітаємо головного наукового співробітника відділу ентомології, фітопатології та фізіології, академіка Лісівничої академії наук України та керівника її Східного відділення, доктора сільськогосподарських наук, професора Валентину Львівну Мєшкову!

Валентина Львівна працює в УкрНДІЛГА майже півстоліття, з 1973 року, пройшовши шлях від лаборанта та молодшого наукового співробітника лабораторії захисту лісу до першого заступника директора Інституту. Протягом 2010–2021 років працювала завідувачем лабораторії захисту лісу, а з 2022 року обіймає посаду головного наукового співробітника відділу ентомології, фітопатології та фізіології.

Знаємо шановну Валентину Львівну як провідного фахівця з лісової ентомології, фітопатології та технології захисту лісу, визнаного в України та в європейських країнах. Її наукові дослідження присвячені вивченню динаміки популяцій лісових комах-фітофагів та їхньому впливу на лісові екосистеми, удосконаленню технології лісозахисту. Під керівництвом і за безпосередньої участі Валентини Львівни обґрунтовано фенологічну теорію динаміки чисельності, побудовано схему стратегічного, тактичного й оперативного прогнозування масових розмножень і відповідні методики. Є керівником науково-дослідних тем за державним замовленням із 1985 року, нині керує фундаментальною темою. Протягом десятків років вона досліджує вплив зміни клімату, антропогенний вплив на поширення осередків шкідників лісу, а її розробки та результати досліджень враховано в численних нормативних документах, що регламентують господарську діяльність у лісах України. Неодноразово брала участь у виконанні міжнародних наукових проєктів.

Валентина Львівна є автором і співавтором понад 550 наукових і популярних публікацій, зокрема – монографій, посібників, статей у фахових виданнях України та Європи, рекомендацій і нормативів, які впроваджуються на підприємствах лісової галузі. Ювілярка є головним редактором Вістей Харківського ентомологічного товариства, заступником головного редактора збірника «Лісівництво і агролісомеліорація», членом редколегій фахових видань Folia Forestalia Polonica (наукометрична база Scopus), «Український ентомологічний журнал».

За роки роботи Валентина Львівна зарекомендувала себе висококваліфікованим науковцем, умілим організатором і громадським діячем, користується беззаперечними повагою й авторитетом у нашому колективі. Свій науковий досвід передає молодим науковцям, формуючи власну наукову школу. Під її керівництвом захищено 15 кандидатських дисертацій. За сумісництвом працює професором кафедри зоології та ентомології Державного біотехнологічного університету. За свою плідну працю, сумлінне виконання обов’язків, особистий внесок у розвиток лісівничої науки неодноразово була відзначена на рівні Інституту, лісової галузі та Національної академії наук.

З нагоди ювілею за вагомий особистий внесок у виховання молодих наукових кадрів, активну педагогічну діяльність, роботу з аспірантами, дієву участь у заходах з інтеграції науки і освіти, поєднання навчального процесу з науково-дослідною роботою Валентину Львівну було нагороджено Відзнакою НАН України «За підготовку наукової зміни».

Шановна Валентина Львівна, прийміть найщиріші вітання від колективу Інституту з нагоди Вашого ювілею! У цей чудовий день бажаємо Вам щастя, миру та злагоди, міцного здоров’я та добробуту, довгих років плідної праці та нових досягнень на ниві лісівничої науки! Нехай тепло рідних і близьких надійно захищає Вас від життєвих негараздів, а кожен день буде яскравим і насиченим!

Колектив УкрНДІЛГА