Роботи зі створення клонової насіннєвої плантації сосни звичайної

Опубліковано: 2022-09-12

Наприкінці липня – напочатку серпня 2022 року у розсаднику Нескучанського лісництва ДП «Тростянецький лісгосп» було проведено щеплення живців плюсових дерев сосни звичайної з метою створення клонової насіннєвої плантації. Крім того, виконано щеплення різних видів та декоративних форм сосен (с.кедрова сибірська, с.Бунге, с.остиста, с.Шверіна та ін.). Підвойним матеріалом слугували 3–4-річні саджанці сосни звичайної в контейнерах. Способи щеплення: серцевиною на камбій та камбій на камбій. Обвʼязувальними матеріалами були ізоляційна та гумова стрічки, причому щеплення, виконані з використанням гумової стрічки, оброблялися рідким воском.

Ці роботи виконали помічник лісничого М. Красніков, студент Сумського НАУ К. Арнаутов та канд. с.-г. наук, старший науковий співробітник Краснотростянецького відділення УкрНДІЛГА В. Самодай.

Результати інвентаризації щеплень, проведеної напочатку вересня, показали, що загалом щепи перебувають у доброму стані, хвоя має природній колір. Яскраво виражений відпад (всихання хвої) спостерігається не більш як у 10 % щеп. Високий відсоток приживлення мають також види та декоративні форми сосен.

 

В. Самодай

канд. с.-г. наук, старший науковий співробітник

Краснотростянецького відділення УкрНДІЛГА