Перспективи застосування Field-Map для розбудови геопросторової інфраструктури лісовпорядних даних

Опубліковано: 2022-09-10

Спеціалісти Інституту дослідження лісових екосистем (IFER, Чеська республіка) та представники ВО «Укрдержліспроект» і УкрНДІЛГА в ході зум-наради обговорили розширений контекст використання програмного забезпечення Field-Map для лісовпорядкування в Україні з урахуванням потреб розбудови геопросторової інфраструктури лісовпорядних даних.

Спираючись на наявний чеський та український досвід лісовпорядкування з урахуванням результатів пілотного експерименту 2021 року щодо застосування програмного забезпечення Field-Map для лісовпорядкування  в Україні, розроблено програмний застосунок для базового лісовпорядкування UkrTax на основі мобільної ГІС Field-Map. Наразі до UkrTax імпортовано лісотаксаційну базу даних лісовпорядкування та лісову картографічну інформацію для 6 лісництв державного підприємства «Городоцьке лісове господарство» Волинського ОУЛМГ. Процес імпорту даних повністю автоматизований завдяки використанню вбудованих функцій Field-Map і скриптів.

Команда польових інженерів-таксаторів наразі проводить польові роботи з базового лісовпорядкування в ДП «Городоцьке ЛГ» із використанням програмного застосунку UkrTax, який містить ГІС-інформацію – межі лісництв, кварталів, виділів, а також поєднану з картою атрибутивну лісотаксаційну базу даних, яка містить таблиці, атрибути та довідники з існуючої бази даних лісовпорядкування «Лісовий фонд України». Уніфікована структура лісовпорядної інформації дає можливість використовувати наявні у ВО «Укрдержліспроект» запити для агрегації даних із мінімальними змінами. Базовою одиницею геопросторової інфраструктури лісовпорядних даних є лісництво, а ключовим елементом формування інфраструктури геопросторових даних –    центральна база даних, основною функцією якої є зберігання лісовпорядних даних. Ключовими вимогами до центральної бази даних є безпека даних та оперативність роботи із запитами. Згідно з цими критеріями найбільш прийнятними є сервери MS SQL або PostgreSQL. Field-Map дає змогу створювати серверні бази даних у цих двох системах за декілька кроків на основі наявної структури бази даних UkrTax, що було продемонстровано на нараді в режимі реального часу.

Передача польових даних від таксаторів, які працюють у різних лісництвах, до центральної бази даних здійснюється через функцію синхронізації Field-Map. При цьому центральна база даних є сховищем даних, а усі користувачі працюють з локальними базами даних на своїх польових комп’ютерах і ноутбуках. Було продемонстровано процедуру синхронізації бази даних в UkrTax у режимі реального часу.

Для роботи з лісовпорядними даними і формування звітності необхідно реалізувати запити до центральної бази даних. Інструмент запитів до бази даних Field-Map Database Query Tool дає змогу користувачам, навіть не знайомим із SQL, легко створювати запити та отримувати агреговані дані для звітів. Цей інструмент може лише відбирати дані із центральної бази даних, але не дає можливостей вносити жодних змін до первинних даних.

Для візуалізації просторових даних використовують ГІС-додатки. Було продемонстровано можливості QGIS для роботи із шарами ГІС із лісовпорядної центральної бази даних. У Field-Map можна об’єднувати обрані лісництва в межах певного лісогосподарського підприємства, або області та створювати тематичні карти.

Таким чином, функціональність та гнучкість програмного забезпечення Field-Map і сумісність зі стандартними базами даних та різними ГІС дозволяє використовувати його для проведення базового лісовпорядкування, розбудови геопросторової інфраструктури лісовпорядних даних та формування відкритого інформаційного простору в галузі лісового господарства України.

Тетяна Пивовар, Ігор Букша, 

відділ інвентаризації лісів, моніторингу, сертифікації та лісовпорядкування УкрНДІЛГА