Навчальна поїздка для українських лісівниць

Опубліковано: 2022-07-17

Останнім часом Україна разом із її лісовою галуззю стикається з багатьма проблемами та зазнає змін і реформ. Тому отримання українськими лісівниками нових навичок та вдосконалення транснаціональної співпраці, особливо з країнами ЄС, є дуже важливими. Особливо для жінок-лісівниць, які, незважаючи на численні проблеми, прагнуть дізнатися більше про лісове господарство ЄС та обмінятися власним національним досвідом зі своїми колегами за кордоном.

Зміна клімату та його зв’язок із відновлюваними джерелами енергії, природоохоронні території Австрії, лісова освіта, захист худоби та відпочинок на природі були темами освітніх заходів на природі, проведених Європейським товариством дикої природи (European Wilderness Society) в рамках проекту BioDiv.

Зміна клімату та австрійські ліси

Стає очевидним, що кліматичні зміни все більше впливають на ліси Австрії. Екстремальні посухи змінюють інтенсивні дощі, що має значний вплив на екосистеми.

Але – і це на краще останнім часом ліси в Австрії змінюються, відбувається перехід від монокультур до мішаних насаджень із широколистяними породами у складі.

В Австрії відбувається поступове зміщення ареалу таких деревних порід, як ялина, бук і модрина. Вони збільшують свою присутність на великих висотах, тоді як на менших їхнє місце займають більш теплолюбні види. Природа також стала більш вразливою до тривалого екстремального впливу: лісові пожежі та пошкодження, спричинені необіотою, більше не є винятком. Тварини також мають все більше адаптуватися до мінливих умов.

«Внаслідок зміни клімату, зокрема підвищення температури, збільшилася кількість поколінь шкідників, вони швидше та в більших обсягах пошкоджують породи дерев. І внаслідок цього дерева гинуть. Крім того, через агресивніше сонце та меншу кількість вологи, а отже й води в ґрунті, дерева слабшають, не виділяють достатньо фітонцидів, щоб захиститися від шкідників», зазначає Макс А. Е. Россберг (Max A.E. Rossberg), голова Європейського товариства дикої природи.

Навіть під час нещодавньої навчальної поїздки українських жінок-лісівниць вони мали нагоду спостерігати наслідки сильного вітровалу в регіоні Каринтія в Австрії.

Заповідні території

Природоохоронні території Австрії відіграють важливу роль в адаптації до зміни клімату та пом’якшенні наслідків такої зміни.

Однією з таких охоронних територій є біосферний резерват ЮНЕСКО Karntner Nockberge. Резерват займає площу майже 500 квадратних метрів і охоплює чотири муніципалітети. Крім охорони природи, резерват також займається такими питаннями, як регіональний розвиток, соціальні та екологічні питання, захист клімату та зміни клімату, збереження культури.





У резерваті Нокберге

У резерваті представлені різноманітні пасовищні тварини: кози, велика рогата худоба, вівці та коні. У біосферному резерваті Нокберге розводять 69 видів птахів, 13 з яких знаходяться в «червоному списку» видів, яким загрожує зникнення. Понад 100 видів грибів і незліченна кількість ссавців, земноводних, риб і комах мешкають в унікально красивому регіоні Австрійських Альп.

Відновлювані джерела енергії

Одним із питань, пов'язаних зі зміною клімату, також є джерела енергії, особливо джерела біоенергії.

Австрія має на меті 100 % постачання електроенергії з відновлюваних джерел до 2030 року. У 2018 році відновлювані джерела енергії охоплювали 29 % загального постачання первинної енергії, що є шостим показником серед країн Міжнародного енергетичного агентства, причому найбільші частки припадали на біоенергію та гідроенергію.

Найбільша австрійська гідроелектростанція Kölnbreinsperre розташована на висоті 1902 метри над рівнем моря.





Водоспади та ліси дорогою до гідроелектростанції Kölnbreinsperre





Дамба Kölnbreinsperre



Місцевість біля дамби. Кілька десятків років тому тут ще був льодовик

Чудовою гірською дорогою, оточеною лісами та водоспадами, українські лісівниці дісталися до дамби Kölnbreinsperre, що розташована в самому центрі національного парку Хохе Тауерн. Серед іншого українські представниці лісової галузі мали змогу дізнатися, як через зміни клімату та діяльність людини стрімко танули льодовики та зменшувалися обсяги водних ресурсів.

Лісова освіта

Одним із основних моментів навчальної поїздки була лісова освіта. Група відвідала кілька центрів для відвідувачів, музеї під відкритим небом і в приміщенні. Учасники поїздки також ознайомилися з освітніми заходами, зокрема й із заходами Європейського товариства дикої природи.

Найбільшу зацікавленість у відвідувачів викликав Магічний ліс Грундальм (Grundalm Silva Magica) та його музей із виставкою «Деревина та лісове господарство». У музеї можна було побачити та дізнатися більше про різні види дерев Альп, їхнє насіння, вік найстаріших дерев та місцеві продукти деревообробки.





Silva Magica

















У музеї Grundalm Silva Magica



Макс А. Е. Россберг розповідає учасницям поїздки про найстаріші дерева Альп



Зріз найстарішого дерева 

«Це була навчальна поїздка, що дуже надихає. Поділюся отриманим досвідом з колегами, врахую питання зміни клімату під час садіння дерев. І я також дуже хотіла би побачити й інші лісові музеї та виставки, – сказала Ірина Хоруженко, інженер з лісових культур з Полтавської області, яка брала участь у заході.



Учасниці поїздки

European Wilderness Society й надалі всіляко підтримуватиме Україну та її відданих громадян.

Автор статті Ірина Щока,

European Wilderness Society

Переклад Ірина Оболоник

Фото: І. Щока, І. Оболоник

З оригінальним текстом статті можна ознайомитися на сайті European Wilderness Society за посиланням.