Оцінювання та прогнозування пожежних ризиків: досвід США

Опубліковано: 2020-09-28

12 серпня 2020 року відбулася онлайн-конференція від місії фахівців Лісової служби США, організованої координатором Міжнародних програм Лісової служби США в Україні – Петром Павліченком. Від України в конференції взяли участь представники ДСНС, ДАЛРУ, ДАЗВ та підвідомчих установ і організацій. УкрНДІЛГА представляв старший науковий співробітник лабораторії екології лісу Сергій Сидоренко.

Під час конференції було представлено роботу Служби прогнозування США. Служба прогнозування є ефективним інструментом міжвідомчої взаємодії та надання інформації у процесі прийняття рішень до та під час надзвичайних ситуацій, включно з лісовими пожежами. Також вона забезпечує моніторинг та обробку інформації щодо пожежної небезпеки, погодних, кліматичних умов та актуального стану рослинних горючих матеріалів (запаси горючих матеріалів за типами та фракціями, їх просторове розміщення, вміст вологи в них тощо).

Під час зустрічі, яка проходила у форматі «запитання-відповідь», фахівці зі США (Larry Satton та Nick Nauslag) детально розповіли про особливості функціонування Служби прогнозування США, продуктів, які вона надає та їх практичне застосування (планування розміщення сил та засобів пожежогасіння, зважаючи на надані прогнози пожежної небезпеки). Особливу увагу приділено опису прогнозів пожежної небезпеки, які надає служба, як короткостроковим, так і середньостроковим (денні, тижневі, місячні та сезонні прогнози) із прикладами їх застосування відповідними службами.

Метою таких прогнозів є надання інформаційної підтримки відповідним службам, фахівцям з управління пожежами, керівникам гасіння пожеж для прийняття проактивних рішень, які б сприяли раціональному розміщенню сил та засобів, а також збільшенню безпеки вогнеборців під час можливих пожеж, їх ефективності під час боротьби з ландшафтними пожежами (зокрема лісовими) та зменшенню затрат на ліквідацію пожеж.

Служба прогнозування періодично надає звіти, які містять прогнозні матеріали та набір тематичних мап. Такі звіти призначені для фахівців з управління пожежами та надають стислу інформацію щодо потенційних пожежних ризиків на всій території США та дозволяють визначати території з найбільшим пожежним потенціалом, який буде зберігатися впродовж наступного місяця. Зокрема, вони дозволяють оцінювати тенденції у змінах пожежної небезпеки на наступний тримісячний період.



Зразок мапи щомісячного прогнозу пожежних ризиків

Учасники онлайн-конференції від місії фахівців Лісової служби США отримали унікальну можливість ознайомитися із кращим досвідом США у створенні, розгортанні та використанні міжвідомчої служби прогнозування виникнення надзвичайних ситуацій, зокрема і лісових пожеж. Служба прогнозування (СП) США за роки свого існування довела свою ефективність та практичне значення. Варто зазначити, що досвід фахівців СП та методичні підходи в оцінюванні пожежних ризиків, зокрема модулі оцінювання елементів пожежної погоди, актуального стану горючих матеріалів впродовж року можуть бути адаптовані до умов України та стати основою для побудови національного міжвідомчого аналітичного центру прогнозування виникнення пожеж у природних екосистемах. Процесу впровадження описаних технологій у практику має передувати глибоке їх вивчення, тестування та адаптація для умов України відповідними вітчизняними науковими установами. Зважаючи на гостру ситуацію з природними пожежами, збільшенням їх частоти та появою великих неконтрольованих лісових пожеж, створення такого ресурсу в Україні має першочергове значення.

С. Г. Сидоренко,

с. н. с. лабораторії екології лісу УкрНДІЛГА, канд. с.-г. наук