Міжнародне співробітництво підтримує проведення лісовпорядкування з використанням Field-Map

Опубліковано: 2022-07-17

Відділ інвентаризації лісів, моніторингу, сертифікації та лісовпорядкування УкрНДІЛГА продовжує міжнародне співробітництво з Інститутом дослідження лісових екосистем (IFER, Чеська республіка), в рамках якого надається експертна та технічна підтримка ВО «Укрдержліспроект» для проведення базового лісовпорядкування з допомогою програмно-вимірювального комплексу польової геоінформаційної системи (ГІС) Field-Map.

У червні 2022 року представник IFER п. Мартін Черни безоплатно надав два комплекти програмного забезпечення Field-Map UkrTax та польове обладнання для таксації лісових насаджень (два лазерних далекоміри TruPulse 200L, два захищених комп’ютери Armor X7, два Powerbank Viking Smartech), які І.Ф. Букша, завідувач відділу інвентаризації лісів, моніторингу, сертифікації та лісовпорядкування УкрНДІЛГА, передав генеральному директору ВО «Укрдержліспроект» В. А. Мельниченку (https://www.lisproekt.gov.ua/post/6746). Наразі українські та чеські спеціалісти проводять підготовчі роботи перед польовим етапом базового лісовпорядкування лісогосподарського підприємства з використанням спеціалізованого лісовпорядного застосунку Field-Map - UkrTax.

В рамках проведення підготовчих робіт 11 липня 2022 року відбулася робоча зустріч у режимі зум-конференції, в якій взяли участь представники IFER, ВО «Укрдержліспроект» та УкрНДІЛГА. Під час зустірчі обговорювали питання налаштування програмного забезпечення для проведення базового лісовпорядкування відповідно до вимог лісовпорядних інструкцій з використанням застосунку UkrTax у ДП «Городоцьке лісове господарство» Волинського ОУЛМГ. При цьому було взято за основу досвід минулорічного (2021 р.) експерименту з проведення базового лісовпорядкування окремого лісництва, який був успішно реалізований на основі польової ГІС Field-Map в Ободівському лісництві Бершадського лісгоспу Вінницького ОУЛМГ.

Застосунок UkrTax розроблений фахівцями IFER на базі програмного забезпечення Field-Map за участі науковців УкрНДІЛГА та фахівців ВО «Укрдержліспроект». Цей застосунок являє собою повнофункціональну ГІС, яка містить всі необхідні елементи бази даних лісовпорядкування, довідники згідно з вимогами лісового законодавства України та чинних інструкцій з лісовпорядкування. Проведені роботи дали змогу автоматизувати процеси приєднання реляційних баз даних лісовпорядкування до застосунку й лісових карт, а також надали можливість проводити розрахунки лісотаксаційних показників. Передбачається, що польові роботи з лісовпорядкування в лісогосподарському підприємстві будуть проводити таксатори лісовпорядної партії з використанням польових комп’ютерів, лазерних вимірювальних приладів і GPS приймачів у середовищі програмного забезпечення Field-Map UkrTax.

Науковці УкрНДІЛГА та IFER будуть співпрацювати з працівниками ВО «Укрдержліспроект», надаючи їм необхідну експертну підтримку й науково-методичний супровід для забезпечення ефективного використання програмно-вимірювального комплексу Field-Map під час проведення польових робіт із базового лісовпорядкування лісогосподарського підприємства. У результаті проведення робіт з використанням Field-Map буде сформовано повнофункціональну геоінформаційну систему лісового фонду ДП «Городоцьке лісове господарство», яка поєднуватиме актуальні за станом на 2022 рік лісові цифрові карти та пов’язану з ними лісівничо-таксаційну базу даних. Така інформація буде придатною для створення відкритого лісового інформаційного простору й забезпечуватиме вагомий внесок у розвиток цифровізації лісової галузі та розбудову національної інфраструктури геопросторових даних України.

 Тетяна Пивовар, Ігор Букша

відділ інвентаризації лісів, моніторингу,

сертифікації та лісовпорядкування УкрНДІЛГА