Науковці УкрНДІЛГА взяли участь у міжнародній конференції TERRAenVISION

Опубліковано: 2022-07-08

Міжнародна конференція TERRAenVISION відбулася у Нідерландах (м. Ультрехт) наприкінці червня.

Цей захід мав на меті привернути увагу до найбільших природних загроз нашого часу та пошуку їх спільного рішення, об’єднуючи зусилля науковців, громадських організацій та промисловців. Також метою TERRAenVISION є обмін науковим досвідом, індустріальними рішеннями та політичними ідеями для поглиблення міждисциплінарної співпраці шляхом об’єднання вчених і зацікавлених сторін, які мають спільну  мету, працюють над розв’язанням однакових проблем, але мають різний досвід.

Конференцію було побудовано навколо тем, тісно пов’язаних із найбільшими викликами сьогодення:

1. Наближені до природніх рішення, орієнтовані на сільське господарство (за трьома напрямками: ґрунт, вода та ландшафти);

2. Природно-орієнтовані рішення, пов’язані з природною небезпекою (пожежі, повені та посухи);

3. Зміни клімату та адаптація суспільства;

4. Наближене до природи управління земельними та водними ресурсами в урбанізованих та промислових зонах (ґрунт, вода та просторове планування).

Кожна тема розпочиналася двома пленарними доповідями по 20 хвилин, після яких слідувало обговорення. Після пленарного засідання було організовано  роботу низку паралельних сесій.

У роботі конференції взяли участь науковці від УкрНДІЛГА – Сергій Сидоренко (дистанційно, на Microsoft Team платформі), Вадим Богомолов та науковці НУБіП – Сергій Зібцев, Віктор Миронюк, Олександр Сошенський, Василь Гуменюк. Зі спільною презентацією «Approach for selection of fire risk assessment, reduction and adaptation products»  виступив канд. с.-г. наук, старший дослідник, завідувач сектору Екологія лісу С. Сидоренко.

Частина онлайн-доповіді  щодо можливої схеми відбору продуктів, пов’язаних із управлінням пожежами

У презентації науковцями були порушені питання класифікації та критеріїв відбору продуктів (мапи, алгоритми, бази даних, датасети, рекомендації, настанови та інструкції тощо), пов’язаних із управлінням пожежами, для подальшого відбору тих із них, що найбільш доцільні для використання на всій території Європейського Союзу. Автори виклали основні підходи до можливого групування продуктів та запропонували алгоритм подальшого їх відбору.

Обмін досвідом та ідеями у ході конференції безсумнівно сприятиме напрацюванню науковцями спільних рішень нагальних проблем у сфері екології.

 

Сергій Сидоренко,

канд. с.-г. наук, старший дослідник,

завідувач сектору Екологія лісу, УкрНДІЛГА