Науковці УкрНДІЛГА взяли участь у міжнародній конференції користувачів Field-Map

Опубліковано: 2022-06-15

З 8 до 10 червня 2022 р. у Чеській Республіці проходила Восьма міжнародна конференція користувачів мобільної гео-інформаційної системи Field-Map, яка відбулася у всесвітньо відомому архітектурному комплексі селища Кукс, збудованому в стилі барокко наприкінці XVII століття в мальовничій долині річки Ельба (неподалік міста Градец Кралове).



Замок та госпіталь з костелом в селищі Кукс - «чеський Версаль», національна культурна пам’ятка, яка відзначена гран-прі культурної спадщини Європейського Союзу Europa Nostra (свого роду архітектурним «Оскаром») джерело: https://www.hkregion.cz/dr-ru/100459-zamok-kuks-kuks.html

У конференції взяли участь науковці та лісівники-практики з десяти країн світу – Чехії, Польщі, Словенії, Перу, Данії, Швейцарії, Німеччини, Бельгії, Ірландії та України. Організатори конференції з Інституту дослідження лісових екосистем (IFER, Чеська Республіка) презентували базові оновлення та доповнення, які були внесені до програмного забезпечення Field-Map версії Х9 та 20, а також продемонстрували нові моделі вимірювального обладнання та удосконалену функціональність користувацьких програм (скриптів) у Field-Map. Також була проведена практична демонстрація оновлених можливостей програмно-технічного комплексу Field-Map.



Учасники конференції. Автор фото Helena Mattos

Більшість доповідей учасників конференції було присвячено результатам багаторічних досліджень лісових екосистем із допомогою Field-Map. У виступі Ремігіюса Піелеха (Remigiusz Pielech) із Відділення лісового біорізноманіття Лісового факультету Аграрного Університету у Кракові (Польща) було висвітлено методику та основні результати багаторічного дослідження трансформації структури штучних соснових деревостанів у гірських екосистемах. Як контроль використано соснові насадження, в яких не було жодних лісогосподарських заходів протягом 50 років. Дослідження показало, що поступове вилучення сосни звичайної зі складу монокультур призводило до суттєвого збільшення структурного та видового біорізноманіття досліджених деревостанів.

Каспер Форемнік (Kacper Foremnik) з Відділення лісового біорізноманіття Лісового факультету Аграрного Університету в Кракові (Польща) висвітлив результати дослідження з впливу структури та видового складу букових деревостанів на чисельність популяцій рідкісного виду орхідеї – Cyprepedium calceolus. Використано методи просторового ГІС аналізу та мультиваріантне логістичне регресійне моделювання для пошуку зв’язку морфометричних характеристик та просторового поширення рамет Cyprepedium calceolus в окремій популяції у Польських Судетах залежноі від структури деревостанів: просторового розташування дерев, вікон у наметі, підросту та характеристик лісостанів.

Блаж Фріцелі (Blaž Fricelj) та Тім Пірк (Tim Pirc) із Біотехнічного факультету відділення Лісового господарства Університету Любляни (Словенія) розповіли про свої дослідження, присвячені вивченню старовікових лісів Словенії. Продемонстрували використання Field-Map для планування та моделювання вибіркових рубок.

Каміл Білак (Kamil Bielak), дослідник та викладач Відділу лісознавства Варшавського Інституту лісових наук (Польща) у своїй доповіді розповів про багаторічні дослідження структури, росту та динаміки пралісів у Біловежському національному парку у Польщі, зокрема відмерлої деревини. Довготривалі дослідження показали суттєві зміни вскладі насаджень і поступову зміну типів деревостанів. Відбувається формування другого ярусу з граба й липи в більшості місцезростань. Причини таких змін мають комплексний характер – як кліматичний вплив, зокрема дефицит зволоження в останні десятиліття, який є несприятливим для ялини європейської та ясена звичайного, так і більшу витривалість підросту граба, ніж інших видів, до обгризання копитними. Дослідник презентував результати багатовимірного моделювання за допомогою моделі BWINPro видового складу в різних типах місцезростання. 

Богдан Колісник (Bohdan Kolisnyk) з Відділу лісознавства Варшавського Інституту лісових наук (Польща) у своїй доповіді розповів про результати дослідження особливостей росту Ялиці білої в мішаних насадженнях у горах Польщі, Австрії та Італії. Він показав, що різноманітніші за складом деревостани є більш стійкими.

Частина доповідачів у своїх презентаціях поділилися досвідом методики та організації проведення національних інвентаризацій лісів (НІЛ). Зокрема, Томас Норд-Ларсен (Thomas Nord-Larsen), провідний науковець Відділу науки про землю, підрозділу Ліси, природа та біомаса, відповідальний за Данську НІЛ з університету Копенгагена (Данія), у своїй доповіді висвітлив історію національної інвентаризації в Данії, методику й технічні засоби її проведення, а також відзначив основні причини, які зумовили відмову від старих  технологій і перехід данської НІЛ на технологію Field-Map у 2021 році. В Данії НІЛ здійснюють чотири польові команди на 2 500 пробних площах, з яких частина є тимчасовими пробними площами, без картографування дерев. Цикл НІЛ становить чотири роки, для створення детальної карти лісів країни Данія вперше використала лідарне знімання. Було зазначено важливість залучення польових виконавців НІЛ до процесів планування робіт та розроблення програми тренування.

У спільній презентації представники консалтингової організації GITEC Мартіна Дуерто (Martina Duerto, Німеччина онлайн на зум-платформі) та Хорге Маттос Олаварріа (Jorge Mattos Olavarría, Перу) розповіли про досвід використання Field-Map  для побудови системи відстеження ланцюгів постачання деревини та інших лісових ресурсів у країнах Північної та Південної Америки, а також навели основні методичні підходи до побудови систем моніторингу лісів та біорізноманіття в Перу, Мексиці та Еквадорі. У Мексиці всі дані моніторингу збирають у єдину інтегровану базу даних на ГІС-веб платформі. Дані є доступними для міжнародних програм, дослідників, виробників та інших користувачів.

Річард Валш (Richard Walsh) з Департаменту сільського господарства, продовольства та морських і лісівничих служб (Ірландія) розповів про НІЛ Ірландії, яка використовує Field-Map на всіх етапах робіт з НІЛ (від проектування робіт до публікації звітності), а також висвітлив досвід використання програми Field-Map для моделювання обсягів вилученої деревини у хвойних лісах за результатами обмірів пнів.



Он-лайн доповідь І. Ф. Букші щодо досвіду використання Field-Map в Україні



Оф-лайн доповідь Т. С. Пивовар щодо досвіду використання Field-Map в Україні

В роботі конференції взяли участь науковці УкрНДІЛГА - Ігор Букша (дистанційно на зум-платформі) та Тетяна Пивовар (очно). У своїй презентації вони висвітлили набутий досвід використання програмно-технологічного комплексу Field-Map в Україні, виклали основні напрями та результати наукових досліджень в рамках чесько-українського проєкту «ТехІнЛіс», розповіли про основні здобутки пілотного дослідження з вибірково-статистичної інвентаризації національного природного парку (НПП) «Гомільшанські ліси», регіональні інвентаризації та інші дослідження, в яких застосовували Field-Map, зокрема – про поточну співпрацю з ВО «Укрдержліспроект» у проведенні базового лісовпорядкування за допомогою застосунку UkrTax у Field-Map. Також було висвітлено методику та поточну ситуацію з Національною інвентаризацією лісів України, стан розробок та методичних підходів до контролю якості даних НІЛ та статистичної обробки результатів НІЛ.

Наприкінці доповідачі ознайомили учасників конференції з поточною ситуацією в лісовому господарстві України у зв’язку з агресією російської федерації проти України та подякували за допомогу, яку чеські колеги надають українським лісівникам для подолання наслідків такої агресії. Вони проінформували учасників конференції, що працівники IFER разом з чеськими лісівниками та неурядовими організаціями організували збір коштів для підтримки лісівників України, зокрема – для відновлення спроможності у проведенні лісовпорядних робіт ВО «Укрдержліспроект», яке у 2022 році зазнало значних втрат, збитків і руйнувань внаслідок російської агресії. Перші кілька комплектів польового обладнання (захищені польові комп’ютери, вимірювальні прилади та аксесуари) разом з ліцензіями на програмне забезпечення Field-Map для лісовпорядкування вже передані безоплатно від IFER для використання при проведенні лісовпорядних робіт в Україні.


І. Букша, Т. Пивовар,
відділ інвентаризації лісів, моніторингу,
сертифікації та лісовпорядкування УкрНДІЛГА