5 червня – Всесвітній день охорони навколишнього середовища (World Environment Day)

Опубліковано: 2022-06-05

Щорічно 5 червня світова громадськість відзначає Всесвітній день охорони навколишнього середовища (World Environment Day). Цей день є одним з основних способів привернути увагу та стимулювати інтерес світового співтовариства до проблем навколишнього середовища, підкреслює гостру необхідність і активізує відповідні дії в зміні ставлення людини до природних ресурсів, зокрема й до лісів.

Цього дня 1972 року в Стокгольмі (Швеція) відкрилася Конференція Організації об’єднаних націй із проблем довкілля, на якій були присутні повноважні представники 113 держав. Цьому передувала велика підготовча робота. Так, у травні 1971 р. Генеральному секретареві ООН надійшло звернення, яке підписали 2 200 діячів науки й культури з 23 країн світу. Вони попереджали людство про безпрецедентну небезпеку, що загрожує йому у зв'язку із забрудненням довкілля: «Або ми покінчимо із забрудненням, або воно покінчить із нами».

15 грудня 1972 року на 27-й сесії Генеральної Асамблеї ООН саме 5 червня було офіційно проголошено Всесвітнім днем навколишнього середовища, який відзначатимуть із метою поглиблення суспільного усвідомлення необхідності зберігати і покращувати довкілля. Також було засновано Програму ООН із навколишнього середовища. Всесвітній день довкілля вважають однією з найважливіших подій екологічного календаря і вже 50 років відзначають у більш ніж 100 країнах світу.

Святкування цього Дня розраховане на те, щоб залучити більше людей до охорони навколишнього середовища, сприяти розумінню того, що основною рушійною силою зміни підходів до природоохоронних питань є держава та громади. Це свято зазвичай – «народна подія», яку супроводжують «зелені» концерти та паради, конкурси творів чи плакатів у школах, висаджування дерев, прибирання території тощо. У багатьох країнах цю щорічну подію використовують для ініціювання дій на політичному рівні, а також як можливість підписати або ратифікувати міжнародні конвенції з охорони навколишнього середовища.

Тож зі святом вас, шановні колеги! Давайте сьогодні, в цей складний для України час, згадаємо й усвідомимо, що ми всі живемо на одній планеті та, забруднюючи й знищуючи природу, ми шкодимо насамперед самим собі і своїм нащадкам. Тож приберемо сміття та, не лишаючи слідів свого перебування в місті, лісі чи біля водойми, зробимо навколишнє середовище кращим і надалі не забуватимемо про його збереження й охорону!

Саме від кожного з нас залежить майбутнє природи та нашої планети!

 

Адміністрація УкрНДІЛГА