Сектор Екології лісу УкрНДІЛГА бере участь у засіданні міжнародної Експертної групи з лісових пожеж

Опубліковано: 2022-05-24

Лісові пожежі є одним із найнебезпечніших екологічних факторів, що становлять загрозу існуванню лісів. Унаслідок глобальної зміни клімату та посилення антропогенного навантаження на ліси в багатьох країнах світу та зокрема в Україні пожежі охоплюють значні площі лісостанів. Цього року ризики лісових пожеж в Україні значно зросли, особливо внаслідок повномасштабного вторгнення росії: ракетних, артилерійських та авіаційних обстрілів, мінування значної частки лісів, знищення та пошкодження техніки та засобів охорони лісів від пожеж. Також пожежні ризики підвищуються у зв’язку з неможливістю у повному обсязі виконувати протипожежні профілактичні заходи на окупованих територіях та ділянках, де відбувалися бойові дії, внаслідок мінування території, наявності нерозірваних боєприпасів та ризиків обстрілу з боку росії.



Просторовий розподіл ландшафтних пожеж у 2022 році

Від початку повномасштабної агресії учасники Експертної групи з лісових пожеж (EGFF) та фахівці Joint Research Center однозначно висловилися щодо підтримки України. Європейська мережа моніторингу лісових пожеж (EFFIS) практично з перших днів широкомасштабної війни забезпечувала інформаційну підтримку з надання даних щодо моніторингу природних пожеж та оцінювання пожежної небезпеки за умовами погоди.

Зразок мапи пожежної небезпеки для території України за умовами погоди (FWI)

Чергове 44-те засідання EGFF відбулося 17 травня в режимі онлайн-конференції. Цьогорічне засідання на прохання організаторів та учасників зустрічі відкривалося доповіддю від представників України.

Україну представляв завідувач сектору лісової екології УкрНДІЛГА Сергій Сидоренко. У доповіді було привернуто увагу до нових небезпек та ризиків, спричинених війною, - ризиків обстрілів та підриву на мінах вогнеборців, які задіяні у боротьбі з пожежами, неможливості проведення повного обсягу профілактичних протипожежних заходів, втрати частини обладнання, засобів пожежогасіння та моніторингу пожеж. Окрему увагу в доповіді було приділено потребі підтримки українських науковців в умовах війни з боку наукових інституцій Європейського Союзу та можливим шляхам підтримки.



Презентація доповіді від України «Fire season 2022 in Ukraine» (на слайді презентації використано фото Андрія Нєбитова, Поліція Київської області)

Крім того, у своїй доповіді науковець коротко оглянув особливості пожежонебезпечного періоду 2022 р. в Україні. Сергій Сидоренко також проінформував колег щодо останніх ініціатив, пов’язаних із управлінням пожежами в Україні, та активних наукових досліджень у країні.



Сезонний тренд кількості ландшафтних пожеж відносно «пірологічної норми» в Україні (2008-2021)

Під час заходу представники країн-учасниць засідання Експертної групи провели аналіз тенденцій цьогорічного пожежонебезпечного сезону як на рівні країн-учасниць, так і на загальноєвропейському рівні. Описано нові ініціативи, які були імплементовані в структуру системи охорони ландшафтів від пожеж у європейських країнах.



Презентація представників Португалії. Використання згенерованих мап “успішності виникнення пожеж” – Rural fire susceptibility map for  2022

Презентація представників Франції. Підготовка до пожежонебезпечного періоду 2022

Для більшості країн наявний тренд зменшення кількості пожеж з одночасним збільшенням середньої площі пожежі.

Презентація представників Іспанії. Характеристика пожежонебезпечного сезону 2022

Окрему увагу науковці приділили формуванню наступного звіту JRC Technical Reports «Forest Fires in Europe, Middle East and North Africa 2021», у наповненні якого традиційно беруть участь усі країни-учасниці робочої групи.

Результати віртуальної зустрічі будуть використані для подальшої роботи міжнародних експертів та фахівців із лісових пожеж.

 

Сергій Сидоренко,

 канд. с.-г. наук, старший дослідник,

завідувач сектору екології лісу УкрНДІЛГА

Фотографії: Сергій Сидоренко