Науковці УкрНДІЛГА взяли участь у VI Європейській конференції з агролісівництва EURAF2022

Опубліковано: 2022-05-24

З 16 до 20 травня проходила VI Європейська конференція з агролісівництва під егідою Європейської федерації агролісівництва EURAF2022. Захід відбувся в самому серці Середземномор’я - місті Нуоро, Італія. Впродовж кількох днів дослідники, політики, спеціалісти із сільського та лісового господарства, фермери, студенти ділилися знаннями та обговорювали актуальні екологічні та соціально-економічні проблеми, пов’язані з агролісівництвом.

Агролісівництво в Європі є одним зі стратегічних інструментів для планування сталих шляхів до зеленого переходу. Надзвичайно важливим для Європи є роль агролісівництва в сільському господарстві. Цей напрям є також важливим з глобального погляду в боротьбі зі зміною клімату, екологічною та економічною деградацією, безвідповідальною експлуатацією природних ресурсів, соціальною ізоляцією.

Екологічні, політичні, культурні та соціально-економічні аспекти агролісівництва прогнозовано можуть стати своєрідним каркасом, за допомогою якого політики, експерти, науковці та ентузіасти агролісівництва будуть презентувати та обговорювати результати досліджень, успішні приклади та практики.

Конференцію EURAF2022 відкрила Донателла Спано (Donatella Spano, University of Sassari, Department of Agricultural Sciences, and CMCC Foundation Euro-Mediterranean). У її доповіді значну увагу було також приділено війні, яку розв’язала росія на території  України, та її впливу на сільське господарство та продовольчу безпеку у світі.

Потім слово взяла Франческа Каміллі – Заступник президента та CNR-IBE, Інститут біоекономіки. Франческа також згадала учасників з України, які не змогли приїхати та прийняти участь особисто через воєнні дії на території України, - Василя Юхновського, Світлану Сидоренко, Наталію Соломаху, Сергія Сидоренко.

Патрік Вормс (EURAF President) наголосив про вплив COVID-19 на сільське господарство та людство загалом.

17 травня розпочалася сесія за темою «Агролісівництво та навколишнє середовище», в якій головував Крістіан Дюпра (INRAE, UMR Absys, Університет Монпельє, Франція).

Упродовж усього дня учасники обговорювали різноманітні тематики: від найпоширеніших агролісівничих практик до детального ведення агролісівництва в умовах кліматично розумного сільського господарства. Зміна клімату та зростання його посушливості в багатьох країнах потребують створення та впровадження нових інноваційних методів ведення змішаного господарства, як лісового, так і сільського.

Цього дня на пленарному засіданні Україну представляв Василь Юхновський – завідувач кафедри лісової меліорації і оптимізації лісоаграрних ландшафтів Національного університету біоресурсів і природокористування України, доктор сільськогосподарських наук, професор. Він представив доповідь на тему: «Агролісомеліоративна складова екологічної оптимізації агроландшафтів Сухого Степу України». У своїй доповіді науковець чітко охарактеризував стан ландшафтів Сухого Степу, складові захисного лісистого покриву агроландшафтів Луганщини, наявну кількість захисних лісових смуг та різну аеродинамічну конструкцію. Василь Юхновський також акцентував увагу на теперішніх умовах російсько-української війни та розповів, як воєнні дії впливають на захисні насадження України. Було представлено слайди зруйнованої окупаційної техніки в лісових смугах різних регіонів країни.

Паралельно з пленарним засіданням упродовж усієї конференції відбувалася віртуальна сесія стендових доповідей. Учасники із різних країн презентували стендові доповіді в чотирьох тематичних напрямах. За темою «Біорізноманіття» участь взяла Сидоренко Світлана – кандидат сільськогосподарських наук, с. н. с відділу лісовідновлення та захисного лісорозведення УкрНДІЛГА. Було представлено дві стендові доповіді про інтенсивність та зміну мікробіологічних процесів у ґрунті полезахисних лісових смуг та багаторічні таксономічні зміни видового складу полезахисних лісових смуг Докучаєвського стаціонару в південному Степу України. Останню доповідь мала представляти Наталія Соломаха, проте через наслідки воєнних дій на тимчасово окупованих територіях науковиця не мала змоги цього зробити. Ознайомитися більш детально зі стендовими презентаціями можна за посиланням https://m.euraf2022.it/poster-area.

Усі матеріали та доповіді опубліковано в книзі тез, з якими теж можна ознайомитися за посиланням http://euraf2022.eu/?fbclid=IwAR2kwZ4BLAVyouGIt0cec3spquGB6rrss83CqlIDiHLWgQY1-RRBAC-Ltrk

Підбиваючи підсумки, учасники конференції зазначили, що обговорення актуальних проблем агролісівництіва сприятиме обміну досвідом між представниками різних країн Європи та дасть поштовх для нових ідей і пропозицій, які надалі поширюватимуться у всьому світі.

Світлана Сидоренко,

канд. с.-г. наук, с. н. с. відділу лісовідновлення

 та захисного лісорозведення УкрНДІЛГА