Дендрологічному парку УкрНДІЛГА – 75 років

Опубліковано: 2022-04-29

Навесні 2022 року виповнюється 75 років з початку перших садінь у дендрологічному парку Українського науково-дослідного інституту лісового господарства та агролісомеліорації ім. Г.М. Висоцького (УкрНДІЛГА), який знаходиться на території Південного лісництва ДП «Харківська ЛНДС».

Відведення ділянки, планування та перші садіння у Велико-Данилівському лісництві Жовтневого лісгоспзагу на Харківщині було здійснено в перші роки після закінчення ІІ Світової війни, у ті складні часи, коли відбудовували зруйновані міста й села. Для створення дендрологічного парку виділено ділянку землі площею 9,7 га.

Перші садіння проведено навесні 1947 року. Тоді було висаджено клени, каштани, горіхи, модрини та липи по периметру, вздовж центральної алеї та великого півкола. Роботами керували співробітники УкрНДІЛГА В. I. Добровольський та М. А. Федоров. Переважну більшість рослин (120 таксонів) у «старій» частині дендропарку було висаджено у період від 1947 до 1964 року.

У 1982 році територію було розширено на північ і північний схід. Під керівництвом проф. П. І. Молоткова на території «нової» частини дендрологічного парку було висаджено саджанці гібридів Pinus, Quercus, Corylus, отримані в різні роки співробітниками лабораторії селекції УкрНДІЛГА (П. І. Молотков, В. А. Іллін, Н. І. Давидова, В. Є. Слюсарчук, С. А. Лось), а також сосни звичайної, вирощеної з насіння, обробленого мутагенами (Ю. В. Бенгус) та зібраного в зоні ЧАЕС (О. І. Кириченко). Дендропарк завжди був одним з найважливіших об’єктів проведення досліджень із селекції інтродукованих видів та штучної гібридизації.



Межа «старого» і «нового» дендропарків, 2016 р.



«Новий» дендропарк

Згідно з даними інвентаризації 2004 року, колекція рослин дендропарку УкрНДІЛГА налічувала 264 таксони, які були представлені 213 видами, 16 формами або культиварами і 35 гібридами, які належать до 84 родів з 32 родин. Найбільшою була чисельність представників родин Соснові, Розові, Букові (Лось, Орловська, 2009).

У 2014 році було розпочато реконструкцію території «великого півкола» «старої» частини дендропарку, яка передбачала видалення сухих дерев та дерев незадовільного стану, розчищення захаращеності та садіння рослин. Основна ідея реконструкції полягала у збереженні загальної композиційної ідеї та доповненні її новими елементами. Так, велике та мале півкола було залишено в тих самих межах, та сплановано звивисті стежки, які об’єднують мале півколо з центральною алеєю, а велике півколо з малим. Висаджено ландшафтні групи на відкритих ділянках, що межують із центральною алеєю, та куртини лісових дерев у південній і східній частинах, які б разом з наявними деревами старшого віку стали у майбутньому фоном для ландшафтних груп. За весь період реконструкції від 2015 до 2020 року висаджено понад 620 рослин із 100 таксонів хвойних і листяних видів, зокрема куртини гінкго дволопатевого, модрини американської, тсуги канадської. У реконструкції брали участь як співробітники відділу селекції, генетики і біотехнології УкрНДІЛГА, так і фахівці ДП «Харківська ЛНДС».



Посадки 2015 року

Реконструкцію ділянки в південній частині «старого» дендропарку продовжено із залученням Л. І. Кравченко, старшого викладача кафедри садово-паркового господарства Харківського національного аграрного університету ім. В. В. Докучаєва (нині Державний Біотехнологічний університет), спеціаліста з ландшафтного дизайну. Відповідно до складеного проєкту восени 2021 року було висаджено щеплені саджанці кедрових сосен, із чагарників – ялівці та кизильники.

Продовження робіт було заплановано на поточний рік. Тоді неможливо було уявити, що навесні 2022 року дендропарк опиниться в зоні бойових дій та зазнає ушкоджень від обстрілів. Наразі немає змоги ані оцінити стан насаджень, ані провести весняні садивні роботи.

Після розмінування території знадобиться проведення інвентаризації, оцінювання втрат цінних екземплярів, виявлення площ, які потребують реконструкції, та саме проведення реконструкції. Дуже хочемо сподіватися, що більшість рослин збереглися і втрати виявляться мінімальними та восени ми зможемо продовжити роботи з реконструкції дендропарку.

С. А. Лось, 

зав. відділом селекції, генетики та біотехнології УкрНДІЛГА,

В. Г. Григорьєва, 

н. с. ДП «Харківська ЛНДС»