Проведено слухання Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування

Опубліковано: 2021-12-28

22 грудня Комітетом з питань екологічної політики та природокористування у форматі відеоконференції було проведено слухання на тему: "Кліматична стратегія України. Підсумки 26-ї Конференції Сторін Рамкової Конвенції ООН про зміну клімату. Українська екологічна складова Європейського Зеленого Курсу. План дій Уряду до 2030 р. щодо реалізації вимог Оновленого національно визначеного внеску (ОНВВ) України до Паризької угоди".

У слуханнях взяли участь народні депутати України, керівники та представники центральних органів виконавчої влади, наукових, міжнародних та громадських організацій (докладніше тут, відео можна переглянути тут).

У контексті проблем зміни клімату на слуханнях розглядалися й лісові аспекти. Завідувач лабораторії моніторингу і сертифікації лісів УкрНДІЛГА Ігор Букша під час виступу повідомив, що внесок лісового господарства у досягнення цілі ОНВВ до 2030 року оцінюється в межах 25 млн тон СО2-екв. Реалізація зазначеного потенціалу потребує покращення обліку поглинання парникових газів як у лісовій галузі, так і поза межами лісового фонду, зокрема – самозаліснених земель, захисних смуг, зелених насаджень населених пунктів тощо. Для належного обліку наземних поглиначів необхідно забезпечити постійне функціонування системи моніторингу лісів, у тому числі – розгорнути спостереження з національної інвентаризації лісів України. Також важливо впровадити кліматично орієнтовану систему лісоуправління, яка забезпечуватиме ефективну охорону та захист лісів від пожеж, шкідників та хвороб, запобігатиме знелісненню і фрагментації лісів, передбачатиме покращення міжсекторальної взаємодії у сфері землекористування та стимулювання лісорозведення, стимулюватиме природоорієнтовані рішення та просуватиме заміщення енергоємної промислової продукції на вироби з деревини.

Лабораторія моніторингу і сертифікації лісів УкрНДІЛГА