Всі лісокористувачі відтепер зобов’язані користуватися системою електронного обліку деревини

Опубліковано: 2021-12-24

Відтепер вся деревина, яка не буде потрапляти в систему ЕОД, вважатиметься незаконною. Інструкція з електронного обліку деревини затверджена наказом Міндовкілля та зареєстрована Мінюстом.

“Затягування прийняття Інструкції з електронного обліку деревини тривало понад 1,5 роки. Адже прийняття цього документу було вкрай невигідним учасникам тіньового ринку. Тепер ми виведемо із тіні ті процеси, які відбуваються на третині площ українських лісів”, – повідомив заступник Голови Держлісагентства з питань цифрового розвитку Віктор Смаль. Детально про це у відео за посиланням.

Електронний облік деревини – це програма для моніторингу тієї деревини, яка була заготовлена і реалізована.

Як працює ЕОД? На деревину, яка заготовляється, набивається спеціальна бирка. У цій бирці зашифрована інформація про характеристики деревини та місце, де вона була заготовлена. Коли деревина переміщується далі на склад, до неї прикріплюється товаро-транспортна накладна, в якій міститься інформація про перевезення.

Разом вся ця інформація потрапляє до електронного обліку деревини. Ці дані дозволяють чітко прослідкувати хто, де і, головне, скільки заготував якої сировини. Таким чином можна порівняти, скільки деревини було заготовлено і скільки деревини потім було реалізовано. Вся деревина, яка не потрапила до системи, вважається незаконною.

Донедавна системою електронного обліку деревини користувалися виключно державні підприємства, що знаходяться у підпорядкуванні Державному агентству лісових ресурсів України. У юрисдикції Держлісагентства знаходиться 73 % площ українських лісів. Інформація про решту лісів у системі була відсутня.

До сьогодні не вистачало нормативно-правової бази, яка б зобов’язувала всіх лісокористувачів підключатися до використання ЕОД.

Що на практиці означає прийняття інструкції з електронного обліку деревини?

Її використання є обов’язковим для 100 % лісокористувачів і власників лісів.

Всі обсяги деревини, яка була заготовлена та реалізована, мають бути відображені в системі.

Ми поширили дію електронної товаро-транспортної накладної на всіх лісокористувачів.

Це серйозна подія у рамках цифровізації лісової галузі. Її наслідки відчує на собі кожен українець, адже виведені із тіні гроші підуть на наповнення бюджету.

Пресслужба Держлісагентства