Дослідні об’єкти – основа стаціонарних лісівничих досліджень

Опубліковано: 2021-12-24

Науковці ДП «Новгород-Сіверська лісова науково-дослідна станція» проводять дослідження у лісовому фонді Східного Полісся України. Загальна база дослідних об’єктів становить понад 300 стаціонарів.

«Зеленою» лабораторією науковців Станції є Слобідське дослідне лісництво. Починаючи з 2006 року, тут закладено 30 дослідних об’єктів, метою яких є вивчення продуктивності, біологічної стійкості, особливостей росту і розвитку деревостанів. Окрім фундаментальних, тут проводяться прикладні дослідження з вивчення впливу рубок головного користування на успішність відновлення головних порід, впливу рубок догляду на стійкість та продуктивність лісів, випробування варіантів та нових технологій штучного відновлення лісів, впливу шкідників та хвороб на лісові екосистеми. Для розробки засад наближеного до природи лісівництва закладені стаціонари рубок переформування чистих одновікових штучних деревостанів у мішані різновікові стійкі деревостани природного та комбінованого походження.

Результати досліджень та активних експериментів регулярно представляються на виїзних вчених радах УкрНДІЛГА, науково-виробничих семінарах і нарадах. Підсумки досліджень надаються у наукових звітах, статтях, монографіях.

Для підтримання дослідних обєктів у належному стані проводиться їхня інвентаризація. Науковцями оцінюється стан об’єкту, наявність вказівних знаків, їхнє оформлення. Остання інвентаризація дослідних об’єктів проведена у Слобідському дослідному лісництві 07.12.2021 р. За її результатами призначені заходи для належного утримання дослідних об’єктів та подальших наукових досліджень.

 Пресслужба ДП «Новгород-Сіверська

 лісова науково-дослідна станція»