Відбувся підсумковий семінар щодо розширення можливостей українських біосферних резерватів

Опубліковано: 2021-11-29

24 листопада у Зноб-Новгородському аграрному ліцеї (Сумська область) відбувся підсумковий семінар за результатами впровадження проєкту «Екосистемна адаптація до зміни клімату та сталий розвиток шляхом розширення можливостей українських біосферних резерватів» та реалізації пілотних проєктів, які спрямовані на апробацію екосистемних підходів у адаптації до змін клімату.

Пілотні проєкти проводились у трьох українських біосферних резерватах: «Деснянський», «Розточчя» та «Шацький національний природний парк» за фінансової підтримки німецького Фонду Міхаеля Зуккова та методичного супроводу німецького Університету сталого розвитку у м. Еберсвальде.

У семінарі прийняли участь представники Міністерства захисту довкілля України (онлайн), громадських екологічних організацій, голови об’єднаних територіальних громад, райрад, районних державних адміністрацій, на території яких розташований Деснянський біосферний резерват, науковці та представники департаменту екології Сумської обласної держадміністрації.

Серед науковців на семінарі були присутніми й виконавці одного з трьох пілотних проєктів у Деснянському біосферному резерваті «Переформування хвойних монокультур в мішане, різновікове насадження» – директор ДП «Новгород-Сіверська ЛНДС» А. М. Жежкун та с. н. с. лабораторії економіки та організації лісового господарства УкрНДІЛГА І. М. Жежкун. Проєкт упродовж 2021 року виконувався разом із працівниками НПП «Деснянсько-Старогутський».

Під час реалізації проєкту за участю широкого кола фахівців, серед яких і директор Новгород-Сіверської ЛНДС, була розроблена стратегія адаптації до змін клімату для Біосферного резервату «Деснянський», зокрема і для лісових екосистем.

 

Пресслужба

ДП «Новгород-Сіверської лісової науково-дослідної станції»