Міжнародний онлайн-тренінг із питань забезпечення якості проведення Національної інвентаризації лісів України

Опубліковано: 2020-10-19

За ініціативи Німецько-українського агрополітичного діалогу (АПД) 29-30 вересня 2020 року відбувся дистанційний міжнародний тренінг із питань забезпечення якості проведення Національної інвентаризації лісів (НІЛ) в Україні, в якому використовувався досвід експертів із НІЛ Федеративної Республіки Німеччини.

Проведення тренінгу мало на меті детально розглянути питання забезпечення контролю якості проведення НІЛ, які були визначені в якості важливих проблем під час попереднього заходу – круглого столу на тему «Збір, первинний аналіз даних і управління якістю під час проведення Федеральної інвентаризації лісів Німеччини – німецький досвід та варіанти для України» (КС).

Модерував тренінг керівник лісової компоненти АПД Віталій Сторожук. У тренінгу взяли участь: Міхаель Шторандт (Michael Shtorandt), Німеччина (ТОВ «Східнонімецьке товариство з лісового планування» (OGF)); Міхаель Венерт-Коленбреннер (Michael Wehnert-Kohlenbrenner), Німеччина (ТОВ «Східнонімецьке товариство з лісового планування» (OGF)); Оксана Іваненко – заступник начальника центру НІЛ, Україна (ВО «Укрдержліспроект»); Богдан Лозінський – інженер центру НІЛ, Україна (ВО «Укрдержліспроект»); Андрій Білоус – завідувач кафедри таксації лісу та лісового менеджменту, доктор с.-г. наук, професор, Україна (НУБІП); Віктор Миронюк – доцент кафедри таксації лісу та лісового менеджменту, доктор с.-г. наук, Україна (НУБІП); Ігор Букша – завідувач лабораторії моніторингу та сертифікації лісів, кандидат с.-г. наук, старший науковий співробітник, Україна (УкрНДІЛГА); Володимир Пастернак – доктор с.-г. наук, провідний науковий співробітник лабораторії моніторингу та сертифікації лісів, Україна (УкрНДІЛГА); Тетяна Пивовар – кандидат с.-г. наук, старший науковий співробітник лабораторії моніторингу та сертифікації лісів, Україна (УкрНДІЛГА); Олександр Лялін – кандидат с.-г. наук, старший науковий співробітник лабораторії моніторингу та сертифікації лісів, Україна (УкрНДІЛГА); Руслан Віцега – кандидат с.-г. наук, доцент кафедри лісової таксації та лісовпорядкування, Україна (НЛТУ).

Віталій Сторожук привітав учасників тренінгу, наголосив на важливості проведення заходів та дискусій такого рівня і зробив доповідь на тему: «Національна інвентаризація лісів в Україні – основні елементи системи забезпечення/контролю якості робіт». У ході розгляду презентації доповіді були обговорені питання необхідності удосконалення нормативно-правової бази НІЛ в Україні. Наразі Законом України «Про внесення змін до Лісового кодексу України щодо проведення національної інвентаризації лісів» окреслено правове визначення НІЛ, її порядок та умови проведення, визначено джерела фінансування та відповідальний державний орган. Разом із тим, сам Порядок, що передбачає процедури проведення (терміни та періодичність проведення НІЛ, форми звітності та представлення її результатів), взаємодію центральних органів виконавчої влади та доступність результатів, та Інструкція, що містить у собі визначення поняття лісу, схему вибіркового обстеження, стандарт форми та розміру інвентаризаційних ділянок, перелік ключових показників та їх цільова точність, етапи організації робіт, зміст підготовчих та польових робіт, склад та порядок ведення документації, основні звітні таблиці та контроль якості робіт знаходяться на розгляді у Кабінеті Міністрів України.

Окрему увагу доповідач акцентував на послідовності етапів проведення робіт із НІЛ, до яких увійшли підготовчі, польові та камеральні роботи і контроль за польовими роботами із зазначенням виконавців та строків виконання.



Етапи робіт національної інвентаризації лісів України (джерело інформації – презентація В. Ф. Сторожука)

Під час дискусії обговорювалися завдання контролю якості робіт. Розглянувши види контролю якості (КЯ) польових робіт, було запропоновано систему контролю якості, що включає:

а.       планові контрольні переобміри та обстеження інвентаризаційних ділянок із метою оцінки відповідності встановлених інвентаризаційними групами значень ключових показників нормативам точності, що визначені Інструкцією;

б.      регулярні наглядові перевірки інвентаризаційних груп із метою забезпечення дотримання технології робіт при обмірах інвентаризаційних ділянок, що визначена Інструкцією та Методичними вказівками.

Система контролю якості НІЛ (джерело інформації – презентація В. Ф. Сторожука)

Міхаель Венерт-Коленбреннер, представник ТОВ «Східнонімецьке товариство з лісового планування» (OGF), що безпосередньо займається проведенням КЯ зазначив, що контроль якості робіт передбачений інструкцією з НІЛ Німеччини. На початкових етапах робіт із НІЛ досить багато уваги необхідно приділяти контролю якості, а з набуттям досвіду роботи частка контрольних робіт у загальній кількості трудозатрат зменшується.

Під час обговорення Віталій Сторожук зазначив про доцільність розробки та прийняття на рівні організації окремого документу «Положення з проведення контролю робіт із НІЛ». Такий документ має містити порівняльну відомість (порівняння результатів контрольної групи з результатами роботи польової команди), акт контролю виконаних робіт (із зазначенням певних результатів та кроків по їх вдосконаленню) та акт приймання виконаних робіт (підстава для оплати).

Міхаель Шторандт, представник ТОВ «Східнонімецьке товариство з лісового планування» (OGF), акцентував увагу на важливості забезпечення якості під час проведення НІЛ від самого їх початку. Оскільки збір та первинна обробка даних не можуть всебічно контролюватися замовником, забезпечення якості вимагає високого рівня мотивації з боку виконавця. Пан Шторандт зазначив, що огляд системи управління якістю OGF, яку впроваджено для проведення інвентаризацій у Німеччині, може бути корисною для проведення НІЛ в Україні, а для започаткування контролю якості робіт слід починати з контролю робіт на місцях, для цього потрібні детальні інструкції щодо його проведення, обґрунтування кількості команд для контролю, чітка організація їх роботи.

Міхаель Венерт-Коленбреннер зауважив, що під час використання високотехнологічної системи Field-Map (https://www.fieldmap.cz), потрібно, по-перше, належно підготувати людей, навчити їх використовувати техніку в різних умовах, по-друге, має бути якісна координація робіт – будь-які зміни мають бути одночасно повідомлені усім командам (один канал зв’язку для усіх польових команд), і, по-третє, технологію потрібно випробувати заздалегідь.

У презентації пана Міхаеля Шторандта щодо організації та проведення тендерів на виконання робіт із НІЛ у Німеччині були зазначені основні вимоги щодо менеджменту якості робіт, які полягають у наступному:

1. Відповідає за зміст та дотримання інструкції, а також здійснює загальне керівництво НІЛ державний науково-дослідний інститут Тюнена. Ця установа відповідає за організацію тендера на проведення польових робіт із НІЛ.

2. За організацію робіт безпосередньо відповідають органи лісового  управління 16-ти федеральних земель. Приватні невеликі компанії (іноді штат складається з однієї людини) беруть участь у тендері через онлайн-платформу.

3. Тендер проводиться щонайменше за пів року до початку робіт, до тендерної документації входить опис обсягів виконання робіт, проект договору, а також декларації згідно закону про державні замовлення Німеччини.

4. З метою оцінки тендерних пропозицій розроблена матриця, де ціна не є вирішальним чинником, – окрім ціни впроваджена бальна оцінка, яка залежить від певних критеріїв: рівень фахової підготовки керівника та асистента (чим вище рівень освіти – тим більше балів), досвід інвентаризації (чим триваліший – тим більше балів) і т. д. У підсумку встановлюється загальна сума балів, а співвідношення між вагою ціни (6) та кваліфікації (4) становить 4/6.

Опис обсягів виконання робіт включає порядок визначення показників у лісі, кількості ділянок до виконання робіт (наприклад, в землі Брандербург 11 тис. ділянок), карту ділянок НІЛ, інформацію щодо структури лісів землі. Також потрібно здійснити калькуляцію виконання польових робіт, знати часові межі робіт на ділянках, щоб ціна робіт була адекватною. У вимогах для виконання польових робіт зазначено щонайменше дві особи-виконавця на одній ділянці, керівник групи має бути дипломованим лісовим фахівцем (бакалавром чи магістром), його помічник також бажано щоб був лісовим фахівцем і вмів працювати з польовими вимірювальними приладами.

Особливої уваги заслуговує те, що в рамках третьої НІЛ Німеччини відбулися певні зміни: ввели обов’язковість вищої освіти для обох членів команди – це покращує якість робіт, дає можливість взаємного контролю, забезпечує безперервне навчання і взаємозамінність, що є надзвичайно важливим аспектом такої діяльності. Водночас зросла вартість робіт, а тому передбачено поіменне зазначення співробітників для тендера. У ТОВ «Східнонімецьке товариство з лісового планування» (OGF) працює близько 20 працівників, які будуть задіяні в НІЛ, а їх прізвища та імена заздалегідь відомі.

Необхідне обладнання для проведення польових робіт із НІЛ у Німеччині надають на безоплатній основі через акт прийому-передачі. До переліку такого обладнання та матеріалів зазвичай входять висотоміри, металошукач, польовий комп’ютер, спеціальне програмне забезпечення (ПЗ), бусолі, прапорці для маркування ходу до ділянки, інструкція, плани (графіки) виконання робіт, які підлягають моніторингу. Обладнання, звичайно, лишається у власності замовника, а після виконання робіт повертається замовнику у справному стані.

Наступним етапом роботи тренінгу стала доповідь та презентація Міхаеля Венерт-Коленбреннера щодо навчання персоналу. Вкрай важливо для проведення робіт із НІЛ організувати належний менеджмент якості та гарантії якості. 



Загальний зміст навчання учасників проведення НІЛ та менеджменту якості в OGF, Німеччина (джерело інформації – презентація Міхаеля Венерт-Коленбреннера)

Інструкція з інвентаризації та застосування ПЗ доводяться до виконавців під час навчання на семінарі. Наступним етапом є практична частина, а саме використання ПЗ, робота з приладами. Окрім базового, проводяться спеціальні семінари, де розглядають регіональні особливості росту та характеристики лісів.

Загальні пропозиції щодо навчання зводяться до наступного:

1. Створення анкети для фіксації технічного та професійного рівня знань інвентаризаційних груп НІЛ (наприклад, програма польових карт).

2. Учасники курсу повинні мати певний рівень професійної підготовки:


  1. попереднє надання навчальних документів;

  2. можливість електронного навчання (е-learning).

3. Інтенсивна підготовча робота по управлінню знань процесу і технології (випробування проведення інвентаризації при різних умовах):


  1. урахування місцевості, характерних умов ділянок, погоди;

  2. вибір кількості учасників (команд) має бути таким, щоб було достатньо персоналу для виконання навчання з інвентаризації (на 4 групи 1 тренер);

  3. повинно бути належне забезпечення обладнанням;

  4. комплексне навчання всіх членів польової групи;

  5. можливість проведення додаткових курсів.

До змісту тренування включені:

•        інструкція з інвентаризації;

•        інструкція програмного забезпечення;

•        поводження з вимірювальними приладами;

•        поводження з програмним забезпеченням;

•        процедура збору даних (польові роботи).

В Німеччині навчання проводять тренери, які є представниками керівництва федеральних земель. Контрольні бригади навчаються окремо від польових за поглибленими програмами. В окремих землях збір даних проводять не підприємства, а лісові службовці – в Україні, за аналогією, це працівники ОУЛМГ.

За підсумками роботи онлайн-тренінгу було також запропоновано наступне:

1. Усім учасникам до початку тендеру доцільно пройти онлайн-навчання е-learning  «Інвентаризація та моніторинг лісів» (для цього можливо використати потенціал НУБІП України);

2. Навчання членів польових команд доцільно провести в «Укрцентркадриліс»;

3. Забезпечити можливість на початку польового сезону проведення контрольними групами контролю роботи польових груп щодо збору даних на ділянках НІЛ;

4. Регіональні семінари проводити нераціонально, краще індивідуально інструктувати контрольну групу разом із польовими групами про певні регіональні умови місць проведення НІЛ (гірська місцевість, степові байрачні умови ділянок тощо);

5. Запропоновано (Міхаель Шторандт) провести сертифікацію учасників перед тендером. Виконавець має завчасно отримати сертифікат (за власний кошт), опрацювавши біля 10 ділянок НІЛ, щоб довести свою спроможність до виконання таких робіт. Проте наявність сертифікату не заміняє необхідність проходження навчання на семінарах.

Лабораторія моніторингу та сертифікації лісів УкрНДІЛГА