Відбулося засідання Ради Північно-Східного наукового центру НАН України і МОН України у Харкові

Опубліковано: 2021-10-29

Чергове засідання Ради Північно-Східного наукового центру Національної академії наук України і МОН України (ПСНЦ) відбулося 28 жовтня у конференц-залі УкрНДІЛГА. ПСНЦ є найбільшим регіональним центром Національної академії наук та Міністерства освіти і науки України. Він координує та популяризує наукову та освітню діяльність близько 80 установ Харківської, Полтавської та Сумської областей.

Науковці, освітяни та представники виконавчої та законодавчої влади зібралися, щоб обговорити наукові засади стратегії адаптації лісів та лісового господарства України в умовах зміни клімату.

Зі вступним словом виступив Голова ПСНЦ, академік НАН України Володимир Семиноженко. Далі учасників і гостей засідання привітав т. в. о. голови Харківської обласної державної адміністрації Олександр Скакун.  

Голова ПСНЦ, академік НАН України Володимир Семиноженко відкриває засідання

Вітальне слово т. в. о. голови Харківської обласної державної адміністрації Олександра Скакуна

Член Ради ПСНЦ НАН України і МОН України, директор УкрНДІ лісового господарства та агролісомеліорації ім. Г. М. Висоцького член-кореспондент НАН України і НААН України Віктор Ткач виступив із доповіддю, в якій проаналізував проблеми адаптації лісів і лісового господарства до зміни клімату. Особливу увагу було акцентовано на гострій необхідності розроблення Національної лісової політики України й радикального перегляду механізму фінансування лісової галузі та внесення відповідних змін і доповнень до законодавчої бази, зокрема до Лісового, Бюджетного та Податкового кодексів, до Законів «Про природно-заповідний фонд України», «Про тваринний світ», а також до Закону «Про оцінку впливу на довкілля».

Доповідь члена Ради ПСНЦ, директора УкрНДІ лісового господарства та агролісомеліорації ім. Г. М. Висоцького члена-кореспондента НАН України і НААН України В. П. Ткача

Від Держлісагентства виступив заступник Голови з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Віктор Смаль (онлайн). Він окреслив основні напрями реформування лісової галузі, що здійснюються на виконання Указу Президента України № 228/2021 від 07.06.2021 «Про деякі заходи щодо збереження та відтворення лісів» і сприятимуть розвитку лісового господарства держави. Ним також було проаналізовано основні напрями діджиталізації галузі.

Виступ заступника Голови Державного агентства лісових ресурсів України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Віктора Смаля

Також на засіданні виступили: народний депутат України, секретар Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування Олександр Фельдман; член Ради ПСНЦ, директор ННЦ «Інститут ґрунтознавства і агрохімії ім. О. Н. Соколовського» НААН України академік НААН України Святослав Балюк; заступниця голови Харківської обласної ради Валерія Мураєва; д-р техн. наук, професор, заслужений діяч науки і техніки України головний науковий співробітник ННЦ «Інститут судових експертиз ім. Засл. професора М. С. Бокаріуса» Ігор Крайнов; член Ради ПСНЦ, ректор Сумського національного аграрного університету академік НААН України Володимир Ладика, які наголосили, що в умовах зміни клімату та техногенного навантаження на довкілля консолідація зусиль у вирішенні поставлених завдань сприятиме посиленню багатофункціональної ролі лісів і лісового сектору в економіці держави.

Народний депутат України, секретар Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування Олександр Фельдман

Член Ради ПСНЦ, директор ННЦ «Інститут ґрунтознавства і агрохімії ім. О.Н. Соколовського» НААН України академік НААН України Святослав Балюк

Заступниця голови Харківської обласної ради Валерія Мураєва

Член Ради ПСНЦ, ректор Сумського національного аграрного університету академік НААН України Володимир Ладика

За результатами засідання редакційна комісія вирішила в тижневий термін урахувати в Рішенні пропозиції та зауваження, висловлені під час обговорення доповіді та виступів, та направити його до Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, Ради національної безпеки і оборони України, Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, Державного агентства лісових ресурсів України, Національної академії наук України та Міністерства освіти і науки України, Харківської, Полтавської та Сумської облдержадміністрацій.

Прес-служба УкрНДІЛГА