Точні технології у лісовому господарстві

Опубліковано: 2021-10-08

Сучасність, кліматичні зміни та щорічне посилення техногенного навантаження на природні екосистеми вимагають новітніх наукових підходів до ведення лісового господарства. Завдяки розвитку ГІС-технологій лісова галузь має широкі можливості для інтенсифікації росту і розвитку лісових культур.

Одним із перспективних напрямів застосування безпілотних літальних апаратів (БПЛА) є оброблення лісових культур хімічними препаратами.

У дослідному лісництві ДП «Степовий філіал УкрНДІЛГА» вперше було застосовано квадрокоптер для проведення поверхневої (листової) підкормки сіянців.

Квадрокоптер XAG XPlanet може підіймати до 20 літрів розчинів і перебувати у повітрі до 15 хвилин. Орієнтування у просторі квадрокоптера відбувається шляхом поєднання модельного зображення території (застосування карт, схем, космічних та аерозображень) з інформацією табличного типу. Апарат пересувається зі значно вищою швидкістю, ніж більшість машин та механізмів сільськогосподарського призначення, що суттєво скорочує час на оброблення.

Надалі в ДП «Степовий філіал УкрНДІЛГА» заплановано проведення низки експериментів із застосуванням БПЛА для боротьби із хворобами та шкідниками лісу.

Така техніка є мобільнішою і точнішою у використанні. Це дає змогу суцільно або вибірково обробляти різновікові насадження, уражені шкідниками і хворобами. Більш того, точне позиціювання літального апарату зменшує витрати розчину препаратів, а це є важливою економічною складовою сучасного ведення лісового господарства.

Прес-служба Степового філіалу УкрНДІЛГА

Фотографії надані

прес-службою Степового філіалу УкрНДІЛГА