Дослідження можливостей збагачення біорізноманіття соснових лісів Вилківського лісництва ДП «Ізмаїльське ЛГ»

Опубліковано: 2021-09-22

У середині вересня науковці лабораторії моніторингу і сертифікації лісів УкрНДІЛГА завідувач лабораторії, канд. с.-г. наук І. Ф. Букша, провідний науковий співробітник, д-р с.-г. наук В. П. Пастернак та старший науковий співробітник, канд. с.-г. наук О. І. Лялін провели комплекс дослідницьких робіт у насадженнях сосни кримської (Pinus nigra ssp. pallasiana) у ДП «Ізмаїльське ЛГ».

З метою визначення можливостей відновлення природної рослинності Жебріянського пасма на території Ізмаїльського району Одеської області в межах Вилківського лісництва ДП «Ізмаїльське лісове господарство» й розроблення наукового обґрунтування щодо внесення відповідних змін та доповнень до матеріалів лісовпорядкування проведено аналіз фондових і лісовпорядних матеріалів, підбір дослідних об’єктів, здійснено натурні обстеження (типологічні й лісопатологічні) лісових насаджень сосни кримської.



Підбір дослідних об’єктів у насадженнях сосни кримської в ДП «Ізмаїльське ЛГ» (Фото надані авторами)



Натурні обстеження насаджень сосни кримської в ДП «Ізмаїльське ЛГ» (Фото надані авторами)

Визначено перспективні ділянки для уведення листяних порід до складу насаджень сосни кримської, встановлено їхні типологічні особливості, наявність і характер пошкоджень сіянців дуба тощо.

Під керівництвом та за безпосередньої участі начальника Одеського обласного управління лісового та мисливського господарства В. І. Домікана навесні 2021 року у сприятливі агротехнічні строки закладено виробничий дослід із уведення під намет існуючих насаджень сосни кримської Вилківського лісництва сіянців дуба звичайного (Quercus robur L.).

Сіянці дуба звичайного під наметом соснових деревостанів у ДП «Ізмаїльське ЛГ» (Фото надані авторами)

Зібрані в процесі досліджень дані будуть використані для поглибленого аналізу можливостей вирощування листяних порід у Вилківському лісництві ДП «Ізмаїльське ЛГ» та розроблення заходів щодо поступової трансформації чистих сосняків у листяні (мішані) насадження за наявності сприятливих лісорослинних умов.

 

Наукові співробітники

лабораторії моніторингу

і сертифікації лісів УкрНДІЛГА