Природне поновлення сосни звичайної на зрубах вузьколісосічних рубок головного користування у Західному Поліссі

Опубліковано: 2021-09-20

У поточному році науковцями Поліського філіалу УкрНДІЛГА в рамках виконання теми №2 «Удосконалити систему рубок у лісах України на засадах наближеного до природи лісівництва» суттєво розширено дослідження природного поновлення сосни, зокрема, й після застосування вузьколісосічних рубок головного користування. У Західному Поліссі вагомий досвід апробації і впровадження у виробництво такого способу відновлення лісів накопичено підприємствами Волинського ОУЛМГ.

Підріст сосни та дуба на зрубі після проведення вузьколісосічної рубки головного користування

Базовим підрозділом для досліджень слугувало ДП «Городоцьке ЛГ». У Боровому і Троянівському лісництвах на 10 ділянках зрубів 2014–2015 рр., у типі лісу: вологий дубово-сосновий субір, вивчалися сучасний стан і розвиток поновлення головної та супутніх порід. Аналізувалося 3 варіанти відновлення зрубів самосівом сосни (за цільовими заходами): 1 – проведення сприяння природному поновленню, 2 – проведення сприяння природному поновленню і створення часткових культур, 3 – цільові заходи не застосовувалися.

Загалом на усіх дослідних ділянках успішність природного поновлення сосни за шкалою УкрНДІЛГА оцінюється як «добре». Для практики лісовідновлення визначальними є наступні результати науково-дослідних робіт:

Поліський філіал УкрНДІЛГА ім. Г. М. Висоцького

старший науковий співробітник

канд. с.-г. наук, с. н. с. Бородавка В. О.,

науковий співробітник

Бородавка О. Б.