Вітаємо з ювілеєм Ігоря Федоровича Букшу!

Опубліковано: 2021-09-17

Колектив Українського ордена «Знак Пошани» науково-дослідного інституту лісового господарства та агролісомеліорації ім. Г. М. Висоцького щиро вітає завідувача лабораторії моніторингу і сертифікації лісів УкрНДІЛГА Ігоря Федоровича Букшу з 60-річчям! 

І. Ф. Букша розпочав трудову діяльність у 1983 році після закінчення лісогосподарського факультету Української сільськогосподарської академії у Мерчанському лісництві Жовтневого лісгоспу Харківської області. У 1989 році, після навчання в аспірантурі УкрНДІЛГА та захисту кандидатської дисертації, йому було присвоєно вчену ступінь кандидата сільськогосподарських наук, а у 2001 році  – вчене звання старшого наукового співробітника.

В нашому інституті Ігор Федорович пройшов шлях від молодшого наукового співробітника до завідувача лабораторії. П’ять років, з 2010 до 2015, працював на посаді першого заступника директора УкрНДІЛГА з наукової роботи. Під керівництвом І. Ф. Букші лабораторія моніторингу і сертифікації лісу забезпечує наукову, методичну та інформаційно-аналітичну підтримку діяльності з моніторингу та інвентаризації лісів в Україні, проводить дослідження різномасштабних антропогенних впливів на лісові екосистеми, розроблює методи сценарного аналізу, моделювання та планування для сталого лісоуправління, здійснює впровадження передових технологій польового збору інформації про ліси з допомогою мобільних електронних вимірювальних приладів та комп’ютерів, забезпечує підготовку національної звітності для міжнародних процесів, пов ’язаних з лісами.

Значну увагу І. Ф. Букша приділяє науковій та експертній підтримці розвитку лісової сертифікації в Україні. Він є національним координатором моніторингу лісів у рамках Міжнародної спільної програми моніторингу лісів у регіоні Європейської економічної комісії ООН. Ігор Федорович має великий досвід керування проєктами з питань сталого ведення лісового господарства, підтримки та збереження лісового біорізноманіття, моніторингу та інвентаризації лісів, лісової сертифікації та лісогосподарських аспектів проблеми зміни клімату. Як експерт міжнародного рівня І. Ф. Букша надавав допомогу під час реалізації в Україні проєктів Світового банку, Європейського банку реконструкції і розвитку, низки проєктів Програми Розвитку ООН в Україні, проєктів Європейської Економічної Комісії ООН, ФАО, брав участь у підготовці національної звітності Україні в рамках Всесвітньої оцінки лісових ресурсів FRA.

Букша І. Ф. є автором і співавтором понад 300 наукових публікацій, серед яких – монографії, посібники, статті у фахових виданнях України та Європи тощо. За цикл наукових праць «Розробка наукових основ та методів біоіндикації і біомоніторингу природних екосистем України» йому в складі авторського колективу присуджено Державну премію України в галузі науки і техніки.

Ігор Федорович Букша – професіонал найвищого рівня, що заслужив глибоку повагу наукової спільноти не тільки України, а й багатьох країн світу. Його беззаперечний авторитет у поєднанні з високими діловими й особистими якостями, гострим розумом та ерудицією, працелюбністю і відданістю обраній справі є взірцем служіння на благо Інституту та лісівничої науки.

У цей святковий день зичимо Вам, дорогий Ігорю Федоровичу, міцного здоров’я й довгих років життя, миру та душевного спокою, невичерпного натхнення й творчої енергії, добробуту й родинного благополуччя, реалізації всіх задумів та успіхів у всіх починаннях! Нехай Вас завжди супроводжує щаслива зоря удачі, а заслужена шана й щиросердечні вітання від рідних, колег і друзів додадуть життєвої наснаги та будуть подякою Вам за плідну працю та наукові здобутки!

Колектив УкрНДІЛГА