Формування ПЛНД дуба звичайного за плантаційним типом у ДП «Полтавський лісгосп»

Опубліковано: 2021-08-31

Останні роки площі клонових насінних плантацій лісових деревних рослин в Україні збільшуються. Але їхньої площі поки що недостатньо для  забезпечення лісового господарства насінням у повному обсязі. Саме тому постійні лісонасінні ділянки (ПЛНД) залишаються важливими об’єктами лісового насінництва. Водночас досвід попередніх досліджень свідчить про низьку ефективність ПЛНД, відібраних у деревостанах пристигаючого віку.

У затверджених НТР ДАЛРУ Технічних умовах (ТУ У А02.4 009940064 002 2017. Ділянки постійні лісонасінні основних лісотвірних порід, 2017) та Настановах з лісового насінництва (2017) рекомендовано надавати перевагу ПЛНД плантаційного типу. Це дає можливість сформувати дерева з низько опущеними, широкими кронами, що сприяє кращому режиму освітлення дерев, збільшенню інтенсивності репродукції та зручності заготівлі лісонасінної сировини.

У липні 2021 року у ДП «Полтавське лісове господарство» за участі представників УкрНДІЛГА, Полтавського ОУЛМГ, ДП «Полтавський лісгосп» та відокремленого підрозділу ДО «Український ЛСЦ» було відібрано ПЛНД дуба звичайного для її подальшого формування за плантаційним типом. Насадження представлене лісовими культурами дуба звичайного віком 10 років, створеними садивним матеріалом місцевого походження на землях, що вийшли з сільгоспкористування.

З метою формування ширококронних дерев дуба звичайного та кращого репродуктивного розвитку рекомендовано провести зрідження деревостану у два етапи. Високоякісні жолуді, отримані з цієї ПЛНД, стануть основою майбутніх дубових лісів на Полтавщині.  

 

 С. А. Лось,

завідувачка лабораторії селекції УкрНДІЛГА,

к. с.-г. н.