Моніторинг стану соснових лісів ДП «Лиманське ЛГ»

Опубліковано: 2021-08-27

Із 16 до 20 серпня 2021 року науковці лабораторії моніторингу і сертифікації лісів УкрНДІЛГА д-р с.-г. наук провідний науковий співробітник В. П. Пастернак та провідний інженер В. Ю. Яроцький провели дослідження насаджень сосни звичайної (Pinus sylvestris L.) у ДП «Лиманське ЛГ» з метою моніторингу лісів, встановлення причин погіршення стану соснових деревостанів та надання рекомендацій щодо лісовідновлення.



Рис. 1 Дослідження стану соснових лісів у ДП «Лиманське ЛГ»

(Фото надані авторами)

У результаті натурного обстеження насаджень сосни звичайної визначено причини погіршення їхнього стану. Проведено уточнення типу лісорослинних умов (методом грунтових прикопок) (рис. 1а), виявлено пошкодження крон та встановлено ступінь їхньої дефоліації (методом фотоеталонів) внаслідок пошкодження стовбуровими шкідниками (зокрема малим сосновим лубоїдом Blastophagus minor) (рис. 1б та 1в).



Рис. 2 Малий сосновий лубоїд (Blastophagus minor)

(Джерело: https://www.biochemtech.com.ua/maliy-sosnoviy-luboyid-blastophagus-minor/)

Науковцями проведено маршрутні обстеження ділянок, де відбуваються процеси інтенсивного всихання, і виявлено дефоліацію дерев значних (до 60 %) ступенів (рис. 1б, 1в).

Також було обстежено постійні ділянки моніторингу, закладено нові ділянки за оновленою методикою моніторингу І рівня із застосуванням польової ГІС-технології «Field-Map». Польова ГІС «Field-Map» виявила високу ефективність під час використання в численних дослідницьких експериментах, повязаних з оцінюванням стану і картуванням розташування дерев у деревостанах (рис. 3).

Рис. 3 Загальне зображення ділянки моніторингу у Field-Map Data Collector

На рисунку 4 наведено детальну характеристику ділянок моніторингу і дерев на них, а на рисунку 5 надано характеристику їхнього розподілу за діаметром.

Рис. 4 Характеристика соснового деревостану у Field-Map Data Collector

Рис. 5 Аналіз розподілу соснового деревостану за діаметром у Field-Map Data Collector

Зібрані в процесі досліджень дані будуть використані для поглибленого аналізу стану соснових лісів ДП «Лиманське ЛГ».

 

Наукові співробітники

лабораторії моніторингу

і 
сертифікації лісів УкрНДІЛГА