Підготовка Другої доповіді про стан лісових генетичних ресурсів у світі

Опубліковано: 2021-06-02

27 травня 2021 року на сайті було опубліковано інформацію щодо прогресу у підготовці Другого звіту про стан лісових генетичних ресурсів (ЛГР) у світі, підготовану Яркко Коскелою – куратором із питань  лісового господарства ФАО.

Підготовка другої глобальної оцінки ЛГР у світі розпочалася в червні 2019 року. Міжурядова технічна робоча група з питань ЛГР на своїй VI сесії 13–15 квітня 2021 року  обговорила підготовку Другої доповіді про стан лісових генетичних ресурсів у світі. Робоча група є допоміжним органом Комісії ФАО з генетичних ресурсів для продовольства та сільського господарства (CGRFA). Станом на квітень 2021 року понад 100 країн висунули кандидатури національних координаторів, а 12 країн (Канада, Хорватія, Данія, Фінляндія, Литва, Мальта, Норвегія, Польща, Сербія, Швеція, Україна та Швейцарія) подали до ФАО повні звіти щодо стану ЛГР. Крім того, понад 40 країн заповнили опитувальник і зараз допрацьовують свій письмовий звіт. Незважаючи на триваючу пандемію, інші країни також досягли прогресу у збиранні запитуваних даних та інформації.

Робоча група наголосила на нагальності завершення другої глобальної оцінки та закликала країни, регіональні мережі та міжнародні організації, які ще не зробили цього, подати свої звіти до ФАО до 31 жовтня 2021 року. На 2021 рік також заплановано чотири зустрічі експертів для збору додаткової інформації про лісові генетичні ресурси щодо наукового співтовариства для підготовки глобальної доповіді.

Після жовтня 2021 р. ФАО планує завершити аналіз національних звітів та підготувати перший проєкт Другої доповіді  про стан лісових генетичних ресурсів у світі для розгляду Робочою групою на наступній сесії, яка відбудеться в 2022 р. Оновлений проєкт звіту буде представлений CGRFA на XIX черговій сесії в 2023 році.

Звіт та інші документи сесії тут.

 

Світлана Лось,

завідувачка лабораторії селекції УкрНДІЛГА,

Національна координаторка зі збереження ЛГР

Фото взято із сайту EUFORGEN