Дослідження природного відновлення лісу після проведення поступових рубок у соснових деревостанах

Опубліковано: 2021-06-01

У контексті сталого ведення лісового господарства передбачено поєднання екологічних, економічних та соціальних функцій. Для найбільш повного збереження екологічних функцій лісів наразі є актуальним упровадження заходів наближеного до природи лісівництва.

Упродовж 2013-2015 років під науковим супроводом ДП «Новгород-Сіверська лісова науково-дослідна станція» у стиглих соснових деревостанах ДП «Городнянське лісове господарство» проведені поступові рубки на площі понад 150 га. У 2021 році науковці продовжили розпочаті системні дослідження на дослідно-виробничих об’єктах, закладених у минулі роки, у межах теми «Вивчити результати кінцевого та наступних прийомів поступових рубок для формування природних дубово-соснових деревостанів та штучного відновлення зрубів листяних порід у ДП «Городнянський лісгосп»» (науковий керівник Жежкун А. М., канд. с.-г. наук, с. н. с.). Науково-дослідні роботи здійснювали у тісній співпраці з фахівцями лісогосподарського підприємства.

У сосняках із низькою інтенсивністю рівномірно-поступової рубки (до відносної повноти 0,6) проведено наступний (другий) прийом трьохприйомної рубки та заходи сприяння природному відновленню на місцях без підросту головних порід. На ділянках із високою інтенсивністю рівномірно-поступової рубки (до відносної повноти 0,4) та успішного відновлення здійснено кінцеві прийоми двохприйомної рубки. Після успішного відновлення сосни звичайної та інших цінних порід на смугах першого прийому смугово-поступових рубок проведено другий прийом та заходи сприяння, а рубку запроєктовано провести за три прийоми.

Обліки підросту на ділянці після кінцевого прийому рівномірно-поступової рубки у кв. 36 , вид. 24 Городнянського лісництва

За попередніми результатами у випадку дотримання вимог наданого наукового обґрунтування та ощадливій технології лісосічних робіт на ділянках після кінцевого прийому рівномірно-поступових рубок забезпечується успішне наступне відновлення сосни звичайної та дуба звичайного (до 14 тис. шт./га 5–6-річного підросту в умовах вологого дубового-соснового субору).

Прес-служба

ДП «Новгород-Сіверської лісової науково-дослідної станції»