УкрНДІЛГА бере участь у підготовці спеціалістів, які залучаються до проведення Національної інвентаризації лісів України

Опубліковано: 2021-05-26

Науковці УкрНДІЛГА тісно співпрацюють із Центром національної інвентаризації лісів (ЦНІЛ) ВО «Укрдержліспроект» із метою забезпечення науково-методичної підтримки запровадження Національної інвентаризації лісів (НІЛ).

Протягом 18–25 травня 2021 р. відбувся дистанційний етап навчання і тренування потенційних виконавців польових робіт у режимі zoom-семінару, в якому розглядалися теоретичні засади, методична та законодавча база, особливості логістики та організації робіт з НІЛ, польове обладнання.

Навчання проводили фахівці ВО «Укрдержліспроект» та науковці УкрНДІЛГА. Від ВО «Укрдержліспроект» навчання провели В. Ф. Сторожук, В. С. Вишневський та І. Л. Алексіюк, від УкрНДІЛГА – В. П. Пастернак, В. Л. Мєшкова та Т. С. Пивовар. Після лекцій учасники тренування мали змогу задати запитання та взяти участь в обговоренні. По закінченні кожного дня навчання учасники проходили онлайн-тестування для виявлення рівня засвоєних знань.

Науковці УкрНДІЛГА у своїх лекціях виклали методику окремих аспектів роботи на ділянках НІЛ, зокрема стосовно опису лісових насаджень та надґрунтового покриву з акцентом на встановлення типів лісорослинних умов, оцінки стану лісових насаджень та встановлення ознак і симптомів пошкоджень, а також поділилися досвідом застосування програмного забезпечення Field-Map для НІЛ. Зокрема, В. П. Пастернак виступив із лекціями щодо загальної характеристики лісових насаджень та опису надґрунтового покриву.

  

В. Л. Мєшкова провела лекцію щодо визначення лісових шкідників і хвороб з акцентом на практичні аспекти методики збору даних на ділянках НІЛ.

  

Т. С. Пивовар ознайомила учасників із основними принципами та особливостями роботи програмного забезпечення для збору польових даних НІЛ, яке розроблене на основі польової ГІС Field-Map спеціалістами ЦНІЛ із залученнями фахівців УкрНІДЛГА з урахуванням вимог Порядку з проведення Національної інвентаризації лісів (Постанова Кабінету Міністрів України від 21 квітня 2021 р. № 392).

Учасники тренування отримали теоретичні знання та початкові практичні навички з питань проведення НІЛ. Наступним кроком у навчанні буде польовий етап тренування виконавців із НІЛ, на якому основна увага буде приділятися практичним аспектам проведення польових робіт на ділянках НІЛ.

Лабораторія моніторингу і сертифікації лісів УкрНДІЛГА