Міжнародний zoom-семінар щодо моніторингу інвазійного шкідника ясена – ясеневої смарагдової вузькотілої златки

Опубліковано: 2020-11-10

Міжнародний zoom-семінар проведено 14-18 вересня 2020 р. Європейською Комісією з безпеки харчових продуктів (EFSA), яка  готує для держав ЄС методику моніторингу, оцінювання ризиків і визначення потенційних шляхів поширення в Європі інвазійного шкідника – ясеневої смарагдової златки.

У семінарі взяли участь 68 осіб із 17 країн Європи (зокрема Норвегії, Великобританії, Швеції, Фінляндії, Австрії, Німеччини, Угорщини, України), а також представники Європейської комісії (European Commission) і Європейської організації карантину та захисту рослин (European Plant Protection Organization). Від кожної з країн були представники національних фітосанітарних і карантинних служб та науковці, що займаються моніторингом лісових шкідників і хвороб.

Ясеневу смарагдову вузькотілу златку (Agrilus planipennis) завезено з Китаю або Далекого Сходу до Сполучених Штатів Америки у 2002 р., приблизно в той же час її було виявлено в Москві (Росія), а пізніше – далі в сторону України та Білорусі. Влітку 2019 року науковцями Природничого музею Харківського національного університету ім. В. Н. Каразіна підтверджено її наявність на території України в ясеневих насадженнях ДП «Біловодське ЛМГ» Луганського ОУЛМГ та сусідніх лісосмугах Гераськівської сільської ради Марківського району Луганської області. За даними Держпоживслужби України, площа осередків златки становила на кінець 2019 року 8,3 га. Усі дерева ясена на цій ділянці були зрублені та спалені згідно з діючим законодавством.

Семінар відкрив глава департаменту EFSA д-р Сібрен Восс, який розповів про методику моніторингу златки в ЄС, яка розроблена EFSA, правила проведення обстежень для раннього виявлення шкідника.

Глава департаменту EFSA д-р Сібрен Восс відкриває семінар

Далі Марія Міражийська з Європейської комісії (Брюсель) розповіла про зміни в законодавстві та директивах від ЄС стосовно України, оскільки цього карантинного шкідника вже було знайдено в Україні. Так, департамент ЄК схвильований ситуацією з ясеневою златкою, в результаті чого розроблені та внесені зміни до директив ЄС щодо збереження рослин для запобігання проникнення ясеневої смарагдової златки на територію ЄС.

Від України було надано дві презентації. К. В. Давиденко (лабораторія захисту лісу УкрНДІЛГА) розповіла щодо моніторингу поширення ясеневої смарагдової вузькотілої златки, вивчення її фенології та біології, особливостей розвитку шкідника та поширення в насадженнях.

Начальник відділу фітосанітарної експертизи департаменту фітосанітарної безпеки Держпродспоживслужби України О. В. Башинська розповіла про обстеження районів Луганської області, де буда знайдена златка, а також про проведення заходів щодо знищення пошкоджених ясенів.








Доповіді О. В. Башинської та К. В. Давиденко 

Так, за даними відділу фітосанітарної експертизи, в 2020 році ясеневу смарагдову златку знайдено в чотирьох районах Луганської області (Марківському, Троїцькому, Білокуракінському і Новопсковському), які були об’явлені карантинною зоною по ясеневій деревині та продукції з неї. На території цих районів здійснюють заходи щодо рубання і спалювання дерев ясена.



Райони Луганської області, де в 2020 р. знайдено ясеневу смарагдову златку



Рубання і спалювання інфікованих дерев ясена

Після обговорювання і практичних питань до українських представників, Сібрен Вос (EFSA) представив так звану картку шкідника – Pest tool box – узагальнені дані, що зібрала EFSA про ясеневу смарагдову златку, – морфологія, цикл розвитку, моніторинг, виявлення на ранніх стадіях, пастки та ловильні дерева, заходи контролю. Ці дані пройшли двохденні обговорювання всіма учасниками наради.

Такі дані намагаються зібрати для всіх шкідників, і вже готові картки є у відкритому доступі на сайті EFSA.



Картки шкідників на сайті EFSA

Після презентації та обговорень співробітники EFSA представили оновлену програму RIBESS+ для моделювання загрози можливих інвазій і оцінювання ризиків проникнення ясеневої смарагдової вузькотілої златки, а також для моніторингу шкідника і створювання покрокової інструкції дій у випадку її знаходження. Програма у відкритому доступі і відео щодо її використання є на https://www.youtube.com/watch?v=qYHqrCiMxDY

Учасники у групах протягом двох днів вчились створювати план для обстеження і моніторингу ясеневої смарагдової вузькотілої златки, моделювали різні варіанти інвазії шкідника на територію країни та намагалися розробити оптимальну систему моніторингу у випадку поширення виду. 



Обговорення плану дій щодо боротьби з ясеневою златкою

За результату робіт кожна команда представила для обговорювання план дій для виявлення,  моніторингу і термінових заходів контролю ясенової смарагдової вузькотілої златки.

К. В. Давиденко, с.н.с. лабораторії захисту лісу

                                                                                                        УкрНДІЛГА, канд. с.-г. наук

Фотографії надані автором

Титульне фото:
 «Картка шкідника» для ясеневої смарагдової златки