Куди пішли слони, птахи і таргани?

Опубліковано: 2021-04-27

Коли я була студенткою (півстоліття тому!), вперше до програми вищої освіти ввели курс «Охорона природи». Я досі пам’ятаю, як нам розповідали про забруднені річки Західної Європи, де населення купує питну воду, а не п’є з-під крану. Нам казали, що під час сплаву лісу дерева тонуть або застряють. Це завдає шкоду рибному господарству, якості питної води, а зі втраченої деревини можна було б одержати велику кількість продукції, серед якої наводили капронові панчохи, які тоді були дефіцитом, і тому саме цю інформацію ми запам’ятали найміцніше. Ще нам розповідали про стеллерову корову – великого морського ссавця, який жив біля Командорських островів, живився лише морською капустою і мав іншу назву «капустянка». За такої дієти її м’ясо було дуже смачним, і тварину винищили менше ніж за 200 років після виявлення експедицією Вітуса Беринга у 1741 році.

Стеллерова корова вимерла, бо мала смачне м'ясо

Другим прикладом виду, що зник унаслідок дій людини, є мандрівний голуб. Його чисельність у Північній Америці у XVI–XVIII століттях сягала 5 мільярдів особин, а в 1901 році було вбито останню дику особину, і декілька років у зоопарку доживав останній представник виду. Третім прикладом були бізони, чисельність яких на півночі США зменшилася від 30 мільйонів до декількох сотень, які знаходяться під охороною в національних парках.

Зменшення чисельності великих наземних і водних хребетних реєстрували вже понад 30 років тому – ну як не помітити, якщо зник слон чи бізон! Дещо пізніше помітили зменшення чисельності та зміни поширення безхребетних тварин, зокрема комах. У 2017 році німецькі дослідники, які упродовж 27 років вели моніторинг в об’єктах природно-захисного фонду Німеччини (тобто у місцях із порівняно невисоким втручанням людини), опублікували жахливі дані. Адже за цей період на 76 % зменшилася біомаса комах, які літають, що відповідає втраті 2,8 % біомаси на рік. Це означає, що на територіях із активним втручанням людини зміни є ще більшими! Вчені підрахували, що чисельність популяцій метеликів Європи за 1990–2011 рр. зменшилася на 50 %. У дощових лісах Пуерто-Ріко біомаса членистоногих, що перебувають на землі та в кронах дерев, за 36 років зменшилася на 98 і 78 %. Одночасно зареєстровано зменшення чисельності птахів, жаб і ящірок.

Оскільки комахи становлять близько двох третин усіх наземних видів, а загалом близько 80 % видів на Землі, такі дані насторожують. Комахи живуть на висоті понад 5 тисяч метрів у Гімалаях, у печерах на глибині понад 900 метрів, біля киплячих джерел, витримують у стані анабіозу значні висихання та промерзання. У кожному дереві можуть одночасно розвиватися тисячі видів комах – під корою, на листі, в коренях.

Комахи такі різноманітні, що вчені навіть не можуть їх порахувати. Вже описано більше мільйона видів і щороку списки поповнюються. Вважають, що реальна кількість видів перевищує 5 мільйонів!!! Чому ж комахи не вимирали під час великих катаклізмів на Землі, а зараз швидкими темпами зменшуються їхні різноманіття та чисельність???

Відповідь дають вчені: «Їх стає все менше, оскільки нас стає все більше». За висловленням відомого соціобіолога Едварда О. Уілсона, автора книги «Про природу людини», у випадку раптового зникнення людини Земля відновиться до стану повної рівноваги, в якому знаходилася 10 тисяч років тому, а у випадку зникнення комах «світ скине в хаос».

Ну і що з того, що зменшилася кількість комах? Зникнуть «кусючі» комарі та мухи, на кухні не бігатимуть таргани, в борошну чи крупі не буде жуків та їхніх личинок, а в яблуках – «черв’яків»! Висувалися навіть ідеї вибірково знищити лише комах, які заважають людині. Водночас згадайте метелика Бредбері (ЛВ №1, 2021), який вирішив долю держав.

Інколи вважають, що всі комахи, які живляться тканинами рослин, є шкідниками. Водночас встановлено, що невеликі пошкодження стимулюють ріст рослини та підвищують її продуктивність. Пошкодження листя дерев листовійками та п’ядунами весняного комплексу спричиняє певне зменшення приросту. Водночас екскременти гусениць і залишки листя збагачують ґрунт, за більшого освітлення утворюються нові пагони та листя, а «недобір» приросту в роки спалаху комах із надлишком компенсується до віку стиглості.

Шкідливою чи корисною є та чи інша комаха, зрідка можна відповісти однозначно. Так, азіатське сонечко завозили в різні регіони як ефективного ентомофага, а воно виявилося ненажерливим, поїдає і комах, і рослини, спричиняє алергію людей і тварин, а ще заражає хворобою, до якої саме несприйнятливе, інших сонечок під час статевого контакту (ЛВ № 3–4, 2017).

Комарі та інші комахи дошкуляють людині, можуть навіть перенести збудників небезпечних хвороб. Водночас їхні личинки є цінним кормом для риб, а також накопичують у собі цінні мікроелементи, які потрапляють у водойми зі стоками. Коли личинки лялькуються, а потім стають дорослими, всі ці мікроелементи потрапляють із ними в інші місцевості.

Сарана знищує посіви і навіть вологу білизну, яку населення розвішує сушити надворі. Водночас сарана є джерелом корму птахів, рептилій і людей. Так, чапулінес – відома страва мексиканської кухні – містить багато білку.

Таргани є джерелом корму для дрібних ссавців, птахів і рептилій. Вони споживають органічні залишки, а в екскрементах концентрується азот, який є необхідним для росту рослин.

Темпи зменшення чисельності комах окремих екологічних груп не є однаковими. Найбільшою мірою потерпають види, пристосовані до живлення вузьким колом кормових рослин (монофаги): так у листяних насадженнях у 60-ті роки минулого століття панувала зелена дубова листовійка, а нині її місце посіли комахи-поліфаги, які спроможні живитися листям багатьох дерев і кущів. Переваги одержали мультивольтинні види, що мають декілька поколінь на рік і частину особин у кожному поколінні залишають у діапаузі як резерв на випадок якихось природних або антропогенних лих. Знайомим усім лісівникам прикладом є верхівковий короїд, який у соснових насадженнях замістив поширених раніше соснових лубоїдів. Зменшилася чисельність видів із відкритим способом життя та збільшилася частка мінерів, галлоутворювачів і видів із напівпотаємним способом життя. Так, листовійки, що розвиваються у згорнутих листках, трапляються в лісі частіше, ніж совки чи шовкопряди. І нарешті, зросла поширеність комах найменшого розміру, яким потрібно менше корму, легше сховатися та мігрувати. Багато хто пам’ятає з публікацій, а деякі з власного досвіду, що у 50-ті роки в садах і лісах панували непарний шовкопряд, золотогуз, кільчастий шовкопряд, пізніше – листовійки, а зараз все більше зростає поширеність сисних комах і мінерів.

Кожна комаха є малим гвинтиком у складному механізмі біосфери, а разом вони підтримують життя на Землі.

Комахи є кормом для інших комах і тварин вищого трофічного рівня – амфібій, рептилій, птахів і ссавців (зокрема людини – в раціоні деяких народів). Одній синиці потрібно 100 гусениць на добу, щоб прогодувати пташенят! Птахи та кажани поїдають комах, а потім їх самих поїдають великі хижаки. Якщо не буде комах, стане менше птахів, кажанів та інших тварин, які ними живляться.

Зозуля живиться комахами

Комахи розкладають залишки рослин, тварин і екскременти, вивільнюють із них мікроелементи. Без участі комах накопичуватимуться падаль і гній, а кругообіг поживних речовин уповільниться, оскільки ці речовини розкладали б лише бактерії та гриби.

Ґрунт із ходами комах краще проводить воду із живильними речовинами та повітря, що особливо важливо у посушливих регіонах.

Комахи запилюють майже 90 % видів квіткових рослин і 75 % сільськогосподарських культур. Третина їжі, що її споживає людина, складається з видів рослин, які не виростуть без запилення комахами. Деякі мухи запилюють тропічні культури, зокрема какао, і якщо зникнуть ці мухи, ми залишимося без шоколаду.

Комахи поширюють насіння рослин. Насінини деяких рослин мають особливий придаток – елайосому, який містить поживні речовини. Мурахи збирають насіння заради смачної елайосоми, потім викидають, а насінина проростає.

Жук гнойовик сприяє розкладанню гною

Це дає змогу зменшити обсяги застосування пестицидів, зменшити витрати на одержання урожаю сільськогосподарської продукції та поліпшити її якість.

Деяких комах цілеспрямовано використовують і навіть розводять. Медоносна бджола, наприклад, із давніх-давен постачає людині мед, віск, пергу, прополіс.

Бджола запилює квітки

Шовковичного шовкопряда одомашнили понад тисячу років тому, і за цей час він так розледачився, що навіть не повзає, а тільки їсть і розмножується. Шовк і деякі біологічно активні речовини одержують також від інших видів шовкопрядів, зокрема дубового. Для одержання фарби, лаку та воску розводять кошеніль, лакового червчика та воскову щитівку. З кошенілі одержують кармін, який додають у газовані напої, ковбаси, губну помаду тощо.

З кошенілі одержують кармін

Для годівлі риб, птахів та інших тварин розводять цвіркунів, тарганів, кімнатну муху. Останній вид також допомагає одержати із гною біодобриво.

У програмах біометоду для підтримання лабораторної культури комах-ентомофагів вирощують їхніх жертв. Так, під час розведення мурахожука (ЛВ №7–8, 2018) забезпечують його кормом – короїдами, яких спеціально утримують у відрізках стовбурів. Для захисту від бур’янів і деяких отруйних рослин спеціально вирощують листоїдів і злакових мух. Із метою покращення запилення сільськогосподарських культур, зокрема люцерни, розводять «диких», або поодиноких бджіл і джмелів.

Джмелі запилюють квіти

Вони не живуть у вуликах і не віддають людині мед, але є активнішими запилювачами рослин, аніж медоносна бджола. Комах також розводять для виробництва ентомопатогенних вірусних препаратів, для одержання феромонів, для тестування хімічних і біологічних препаратів захисту рослин, для визначення залишків пестицидів у продуктах та інших компонентах середовища, для оцінювання сприйнятливості сортів рослин до пошкодження.

Вчені США брали до уваги чотири категорії екосистемних «сервісів», які забезпечують дикі комахи (вилучення екскрементів, знищення шкідників, запилення рослин і корм для диких тварин), і оцінили можливі втрати у розмірі $57 млрд на рік. Тобто за відсутності комах зникнуть усі рослини, які вони запилюють. Багато птахів, рептилій, амфібій і риб загинуть без корму. Уповільниться ґрунтоутворення. Залишки рослин, трупи тварин, екскременти заповнять увесь простір.

Їздець відкладає яйце в гусінь

Вчені проаналізували публікації у різних регіонах та природних зонах і статистично обґрунтували перелік найбільш важливих причин катастрофічних змін видового складу та чисельності комах. Перше місце посідає знищення місць перебування комах унаслідок знелісення, розорювання луків та урбанізації. На другому місці – забруднення повітря та ґрунту синтетичними пестицидами, добривами, промисловими та побутовими відходами. Третє місце належить біотичним чинникам – конкуренції з чужоземними видами комах, загибелі комах від хвороб, зміни складу кормових рослин, вирощування монокультур. І лише останнє місце посідає зміна клімату.

Як можна зменшити всі ці негативні впливи? На темпи зміни клімату можливо вплинути лише зменшенням обсягів викидів в усіх регіонах Землі. На зменшення обсягів знелісення чи застосування пестицидів можуть вплинути законодавчі рішення урядів і контроль за їхнім виконанням. Так, у спробі захистити комах-запилювачів Євроспілка заборонила застосування більшості неонікотиноїдних пестицидів. Уряд Німеччини схвалив Програму щодо захисту комах, яка спрямована на відновлення середовища їхнього перебування та заборону застосування інсектицидів в окремих місцевостях. Людина наробила лиха, людина може й дещо виправити, уповільнити поточні негативні тренди, відновити популяції видів, що зникають, та зберегти екосистемні сервіси, які забезпечують комахи.

 

Валентина Мєшкова,

завідувач лабораторії захисту лісу УкрНДІЛГА

 професор, д-р с.-г. наук

Статтю опубліковано в журналі «Лісовий вісник», 2021. №2. С.8-11.