Попередній аналіз масштабних лісових пожеж на Луганщині за допомогою даних ДЗЗ

Опубліковано: 2021-02-15

Науковцями УкрНДІЛГА було проведено аналіз двох масштабних лісових пожеж, які відбулися у 2020 році на Луганщині. В ході аналізу були використані дані радіоспектромерів Modis, що встановлений на космічних апаратах TERRA та AQUA, а також  VIIRS Suomi-NP, VIIRS NOAA-20.

Встановлено та відображено хронологію розвитку лісової пожежі, яка відбулася у липні 2020 року на території державних підприємств Сєверодонецького та Новоайдарського лісогосподарських підприємств.

 

Проведено аналіз пошкоджених лісів на території лісового фонду за допомогою космічних знімків Sentinel-2. Продемонстровано хронологію детекції осередків займань, під час великої лісової пожежі у вересні-жовтні 2020 року на Луганщині, з використанням даних радіоспектрометрів космічних апаратів NASA. А також, представлено попередні результати аналізу лісової пожежі за алгоритмами dNBR та розподіл частини пошкодженої площі за класами Burn severity.

 

У результаті аналізу просторово-часових тенденцій виникнення осередків займання вбачається висока ймовірність виникнення цих пожеж з причин не пов'язаних з природніми, а також територіальна приналежність більшості з них до лінії розмежування.

 

Канд. с.-.г. наук. с.н.с. лабораторії НІТ

Борисенко О.І.

Канд. с.-.г. наук. с.н.с. лабораторії екології лісу

Сидоренко С.Г.