Відбувся 4-й тренінг Польової школи фермера

Опубліковано: 2021-02-04

2 лютого 2021 р.  Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО) провела четвертий тренінг Польової школи фермера «Створення, реконструкція та управління полезахисними лісовими смугами». Подальша робота була присвячена особливостям проведення заходів щодо відновлення та утримання полезахисних лісових смуг, а також збереження в них біологічного різноманіття.

Теоретична частина заходу проходила за участі науковців, які ознайомили аудиторію з результатами напрацювань щодо відновлення та утримання полезахисних лісових смуг. Модератором заходу був Олександр Димов – польовий офіцер ФАО у Херсонській та Миколаївській областях.

Відкривала тренінг Наталя Висоцька, заступниця директора з наукових питань Українського науково-дослідного інституту лісового господарства та агролісомеліорації ім. Г. М. Висоцького» (УкрНДІЛГА), експертка ФАО. Свою доповідь Наталя Висоцька почала з інформації щодо фактичної динаміки кількості опадів, зумовленої негативним впливом зміни клімату та наголосила, що саме ці складові зумовлюватимуть всі подальші дії щодо створення та відновлення лісосмуг в Україні

 

 

Доповідачка розповіла про нормативну базу, яка регламентує створення та утримання полезахисних лісових смуг (ПЛС). Також акцентувала увагу на регіональних особливостях підготовки ґрунту, вибору садивного матеріалу, строків висаджування рослин та доглядів за ними. З матеріалами можна ознайомитися тут.

Про особливості проведення лісогосподарських заходів у полезахисних лісових смугах розповів Олександр Соваков, кандидат с.-г. наук, доцент кафедри відтворення лісів та лісових меліорацій Навчально-наукового інституту лісового і садово-паркового господарства Національного університету біоресурсів і природокористування (НУБіП).

Валентина Мєшкова, доктор с.-г. наук, професорка, академік Лісівничої академії наук України, завідувачка лабораторії захисту лісу Українського науково-дослідного інституту лісового господарства та агролісомеліорації ім. Г. М. Висоцького» (УкрНДІЛГА) розповіла про захист полезахисних лісових смуг від шкідників, хвороб і пожеж. Професорка звернула значну увагу на те, що найбільшим «шкідником» захисних насаджень є людина. Оскільки жуки та хвороби так не шкодять лісовим насадженням, як безглузда людська діяльність. Також під час доповіді детально було виділено основних шкідників листя, стовбурів дерев та адвентивні інвазійні види комах, які можуть заселяти полезахисні лісові смуги.

Завершила тренінг Олеся Петрович, головний спеціаліст Департаменту природно-заповідного фонду Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, в своїй доповіді розповіла про збереження біологічного різноманіття в полезахисних лісосмугах.

По закінченню тренінгу слухачі мали змогу задати питання та отримали відповіді від експертів.

Віта Ющик та Світлана Сидоренко,

молодші наукові співробітниці лабораторії лісових культур та агролісомеліорації

Фотографії надані авторками