Перлина південного Полісся – гідрологічний заказник «Озеро Кругле»

Опубліковано: 2019-12-09

У 2019 р. Поліський філіал УкрНДІЛГА проводив науково-дослідні роботи з розроблення проектів створення об’єктів природно-заповідного фонду. Одним із таких об’єктів є гідрологічний заказник місцевого значення «Озеро Кругле», який знаходиться у Коростишівському районі Житомирської області, у віданні ДП «Коростишівське лісове господарство» та займає таксаційні виділи № 21 (6,0 га) та № 31 (2,0 га) у Кропивнянському лісництві, кварталі 5.

З ландшафтного погляду територія заказника являє собою лісове озеро з унікальною для регіону мезотрофною сплавиною у центральній частині та мезотрофний заболочений сосновий ліс, який до нього примикає з півдня, утворюючи з озером єдиний мальовничий ландшафтний комплекс.

Сплавина

Велике різноманіття властиве мезотрофній сплавині, яка вузькою смугою, завширшки 6–20 м, розташована у центральній частині озера.

Значну ботанічну та ресурсну цінність на сплавині має ценоз осоки стрункої з журавлиною болотною та сфагнумами сумнівним та магелланським (Carex rostrata+Oxycoccus palustris+Sphagnum fallax+S.magellanicum). Журавлина болотна у згаданому локалітеті хоча й знаходиться поблизу південної межі ареалу, выдзначаэться високою продуктивністю ягід. У згаданому ценозі також зустрічаються комахоїдний вид росичка звичайна (Drosera rotundifolia), багно болотне (Ledum palustre), осокa шерстистопліднa (Carex lasiocarpa) тощо.

Латаття сніжно-біле

Росичка звичайна

Серед водних заслуговують на охорону регіонально рідкісні види рослин, зокрема латаття сніжно-біле (Nymphaea candida), їжача голівка плаваюча (Sparganium natans) та комахоїдний вид – пухирник звичайний (Utricularia vulgaris). Їхні угруповання є рідкісними у державі загалом, тому занесені до «Зеленої книги України» (2009). Для охорони цього об’єкту розроблено проект створення об’єкта ПЗФ і передано до управління екології Житомирської ОДА.

О. О. Орлов,

старший науковий співробітник

Поліського філіалу УкрНДІЛГА