Відбулася нарада Керівного комітету EUFORGEN

Опубліковано: 2020-12-16

23-25 листопада 2020 р. відбулася XV нарада Керівного комітету EUFORGEN в онлайн-режимі. EUFORGEN (Європейська програма лісових генетичних ресурсів) є міжнародною програмою співпраці, яка сприяє збереженню та сталому використанню лісових генетичних ресурсів у Європі, як невід’ємної частини сталого управління лісами. 

 

Програма XV наради Керівного комітету EUFORGEN

У нараді приймали участь представники секретаріату EUFORGEN та національні координатори близько 40 країн. Оскільки Україна не є асоційованим членом програми, представник країни (С. А. Лось) була запрошена як спостерігач.

Нарада була розпочата з обговорення звітів щодо загальної діяльності EUFORGEN у 2019 році  (координатор EUFORGEN Мікеле Боззано) та комунікаційної діяльності (Єва Германович). Надано інформацію щодо нового журналу GenRes.



Виступ  координатора EUFORGEN М. Боззано

Наголошено на необхідності й актуальності розробки оновленої Загальноєвропейської стратегії збереження лісових генетичних ресурсів та розглянута запропонована секретаріатом дорожня карта її опрацювання.

Дорожня карта розробки нової загальноєвропейської стратегії збереження лісових генетичних ресурсів

У ході наради були заслухані доповіді щодо прогресу в роботі наукових проектів, зокрема представлено та обговорено перспективи роботи з нового проекту GenBridge, який має об’єднати діяльність зі збереження генетичних ресурсів сільськогосподарських рослин і тварин та лісових генетичних ресурсів.

Завершено нараду обговоренням планів подальшої діяльності з розвитку EUFORGEN у 2021 році, зокрема складання Доповіді про стан генетичних ресурсів у Європі, до участі в якій запрошено всі європейські країни.

С. А. Лось,

завідувачка лабораторії селекції УкрНДІЛГА, 

канд. с.-г. наук, с. н. с.

Фотографії надані авторкою

Титульне фото: Дискусія щодо нової Загальноєвропейської стратегії збереження лісових генетичних ресурсів