Візит делегації Міністерства сільського та лісового господарства Фінляндської Республіки

Опубліковано: 2019-12-22

3 грудня цього року ДП «Київська науково-дослідна станція» відвідала делегація Міністерства сільського та лісового господарства Фінляндської Республіки. Її представляли Мар’я Кокконен і Санна Паанукоскі – радники по лісовому господарству Міністерства, Терхі Койпіярві – керівник комунікаційного відділу державної лісової компанії Metsähallitus, Юха Палакангас – менеджер федерації лісової промисловості, Пасі Пойконен – науковий співробітник  Інституту природних ресурсів Фінляндії (Luke).

На станції гостей ознайомили з досвідом і напрямами досліджень, які проводить Український науково-дослідний інститут лісового господарства та агролісомеліорації ім. Г. М. Висоцького. Узагальнюючу доповідь представив директор, доктор сільськогосподарських наук, професор, член-кореспондент НААН України В. П. Ткач. У доповіді директора інституту було висвітлено результати наукової діяльності  інституту та його дослідної мережі, охарактеризовано основні напрями лісівничих дослідів у найближчій перспективі.

Директор ДП «Київська ЛНДС» О. І. Хромуляк презентував наукову діяльність станції.

Виступ О. І. Хромуляка

Науковий співробітник Інституту природних ресурсів Фінляндії (Luke) Пасі Пойконен доповів про діяльність інституту. Інститут природних ресурсів Фінляндії (Luke) – це дослідницька та експертна організація, що володіє знаннями в галузі поновлюваних природних ресурсів та сталого виробництва продуктів харчування. Інститут пропонує інноваційні рішення для нових бізнес-можливостей на основі природних ресурсів. Інститут природних ресурсів Фінляндії є однією з найбільш важливих організацій в сфері біоенергетики країни. Він активно працює, вивчаючи потенціал біомаси та пропонуючи різні рішення для бізнесу. Фахівці інституту мають розробки у сфері інтенсивного лісокористування, постійно вивчають стан лісового фонду, проводять дослідження для отримання достовірної інформації про стан деревної сировини, консультують виробничників з практичних питань використання лісових ресурсів, доступності сировини та оптімізаціі затрат.

 Загальний річний бюджет Інституту у 2018 р. становив 122 мільойни євро. Штат налічував 1288 співробітників, з яких 668 – дослідники.

Доповідь Пасі Пойконена

Делегація побувала на селекційному комплексі станції. Старший науковий співробітник, кандидат сільськогосподарських наук Г. А. Шлончак розповів, що роботи зі створення комплексу було розпочато в 1973 р. Першу клонову архівно-маточну плантацію сосни звичайної створено в 1975 р. площею 2,6 га шляхом щеплення живців з 60 плюсових дерев на виробничих культурах. Сьогодні площа селекційного комплексу становить 138 га. Тут представлені 88 га клонових насіннєвих, 27 га архівно-маточних, 2 га родинних плантацій та 21 га випробувальних культур сосни звичайної. На архівно-маточних плантаціях, які є генетичним банком плюсових дерев сосни звичайної Поліської та Лісостепової зон України, зібрано 589 клонів плюсових дерев.

Польова екскурсія

Візит фінської делегації - ще один крок у напрямі співробітництва фахівців лісового господарства України і Фінляндії. Обмін досвідом з експертами з Європи, безумовно, сприятиме вдосконаленню функціонування лісового господарства в Україні.

Прес-служба Київської ЛНДС