Представники ДП «Новгород-Сіверська ЛНДС» стали учасниками тренінгу «Адаптація до зміни клімату на основі екосистем»

Опубліковано: 2019-12-21

З 9 до 13 грудня 2019 р. у м. Еберсвальде (Німеччина) відбувся тренінг в рамках проекту «Адаптація  до зміни клімату на основі екосистем та регіональний сталий розвиток шляхом розширення можливостей українських біосферних резерватів».

Організаторами тренінгу стали фонд Міхаеля Зуккова, Еберсвальдський університет сталого розвитку, Центр економіки та менеджменту екосистем (Еберсвальде, Німеччина). Серед учасників були науковці, екологи, фахівці з лісового господарства та метеорології Деснянського біосферного резервату, Шацького біосферного резервату, біосферного резервату «Розточчя», Карпатського біосферного резервату, департаменту екомережі та природно-заповідного фонду Міністерства енергетики та захисту довкілля України.

У перший день після вітальних слів до уваги учасників було запропоновано декілька лекцій. Серед лекторів були Улі Гребенер – член правління Інституту біосферних резерватів, доктор Штефан Крефт – представник Центру економіки та менеджменту екосистем, професор доктор Мартін Велп, аспірантка Інституту біосферних резерватів Шарлота Гор, професор доктор Манфред Шток (Постдамський Інститут досліджень впливу клімату) та кандидат географічних наук Анатолій Смолійчук (Фонд Міхаеля Зуккова).

Професор доктор П‘єр Ібіш (Центр економіки та менеджменту екосистем) ознайомив присутніх із ділянкою суцільного вітровалу чистого вікового букового деревостану та розповів  про заходи щодо рубок та відновлення лісу.

На другий день учасники тренінгу відвідали Раєрсдорфське лісництво біосферного резервату Шорфхайде-Хорін, де представлені об’єкти з переформування чистих монокультур та мішаних деревостанів сосни звичайної (ТЛУ – В2, С3) у мішані складні за будовою деревостани. Трансформацію сосняків у буково-дубово-соснові деревостани здійснюють рубками переформування. Як заходи зі сприяння відновленню бука східного та дуба звичайного тут використовують збереження підросту, сприяння природному відновленню та створення піднаметових культур.

Крім того, тут здійснюють проект «склоподібного лісу» зі сприянням максимальному затіненню поверхні ґрунту та охолодженню лісових екосистем.

На ділянці великої лісової пожежі, що відбулася влітку 2018 року, впроваджують проект «Розумний ліс». Випробовують варіанти з проведення суцільних (санітарних) рубок та штучного відтворення лісу, вибіркового рубання (відмерлих дерев) і створення піднаметових культур та залишення відмерлого деревостану без втручання з рубкою та наступним природним відновленням (контроль).

Залишені відмерлі дерева сосни будуть певний час притінювати поверхню ґрунту, а лісова ламань – поступово розкладатися. Відтворені молоді деревостани мають стримувати емісію СО2 в атмосферу під час перегнивання детриту, що є новим підходом у менеджменті з урахуванням зміни клімату.

Учасники тренінгу також відвідали м. Бернау (північна околиця Берліна), де ознайомилися зі стратегією адаптації громади до кліматичних змін. На підставі планування території міста виділено зелені зони, вільні від забудов місця. Для адаптації до зміни клімату повертають каналізовану річку Панке у природне русло.

У НПП «Долина нижньої Одри» учасникам було продемонстровано приклади вразливості ландшафтів річки і заплави до спрямлення русла у минулі роки та впливу зміни клімату.

Представники Деснянського біосферного резервату (зліва направо: А.М. Жежкун, Г. П. Степаненко, С. В. Кубраков, М. В. Грибачов)

Фахівці також ознайомилися з ревіталізацією болота Серніту – одного з найбільших джерельних боліт північної Німеччини. Фахівці здійснюють заходи з обводнення осушеного у минулі роки мезотрофного болота, враховуючи особливості землекористування в контексті адаптації до зміни клімату.

За результатами тренінгу планується розробити проект стратегії та критеріїв адаптації до змін клімату на основі екосистем.

Прес-служба ДП "Новгород-Сіверська ЛНДС"