Вийшли з друку "Методичні вказівки з нагляду, обліку та прогнозування поширення шкідників і хвороб лісу для рівнинної ча

Опубліковано: 2020-12-22

За фінансової підтримки Товариства лісівників України вийшли друком "Методичні вказівки з нагляду, обліку та прогнозування поширення шкідників і хвороб лісу для рівнинної частини України" під редакцією проф. В. Л. Мєшкової.

Методичні вказівки розроблено на основі багаторічних досліджень, проведених науковцями лабораторії захисту лісу УкрНДІЛГА, ДП «Степовий ім. В.М. Виноградова філіал УкрНДІЛГА», ДП «Новгород-Сіверська ЛНДС УкрНДІЛГА», СДЛП «Харківлісозахист».

У рекомендаціях визначено зміст нагляду, об’єкти, місця, терміни та ознаки його проведення стосовно комах-хвоєлистогризів, листоїдів, мінерів, стовбурових шкідників, хвороб хвої, листя, судинних, некрозно-ракових хвороб, кореневих і стовбурових гнилей на сосні, дубі, березі, ясені, липі, клені, в’язі тощо. Наведено критерії для оцінювання принадності насаджень для 10 видів комах-хвоєлистогризів.

Наведені матеріали можуть бути використані у діяльності фахівців лісового господарства, наукових і проектних організацій та у навчальному процесі викладачами та студентами навчальних закладів ІІ–IV рівнів акредитації.

Методичні вказівки схвалено Вченою радою УкрНДІЛГА та затверджено науково-технічною радою Держлісагентства.

Методичні вказівки з нагляду, обліку та прогнозування поширення шкідників і хвороб лісу для рівнинної частини України / Під ред. В.Л. Мєшкової. Виконавці: В.Л. Мєшкова, О.М. Кукіна, Ю.Є. Скрильник, О.В. Зінченко, І.М. Соколова, К. В. Давиденко, С.В. Назаренко, І.О. Бобров, О.І. Борисенко, В.Л. Борисова, Я.В. Кошеляєва. – Харків: Нове слово, 2020. – 90 с. ISBN 978-617-7897-00-1

Прес-служба УкрНДІЛГА