Зимова негода на південному сході України

Опубліковано: 2020-02-14

На початку лютого в зоні діяльності ДП «Маріупольська ЛНДС» спостерігається складна метеорологічна ситуація, обумовлена дією циклону Petra. 

Впродовж періоду з 03 по 12 лютого випало 107,2 мм опадів, що становить майже п’яту частину їхньої середньобагаторічної кількості. У вигляді дощу випало лише 20,5 мм, решта – у вигляді снігу, при цьому 70,5 мм надійшло за дві доби під час рясного снігопаду. Максимальна потужність снігового покриву становила 52 см.

Це спричинило навалу мокрого снігу на крони дерев. Під вагою снігових мас спостерігається деформація крони, обламування скелетних і дрібних гілок, зламування стовбурів, вивертання дерев із корінням, зокрема на проїжджу частину автомобільних доріг. Ситуацію ускладнили напружений вітровий режим та вкрай низькі температури повітря (абсолютний мінімум 09.02.2020 р. становив -24ºС). На розсаднику від налипання мокрого снігу рослини зазнали значних ушкоджень, найбільш постраждали шпилькові види та щеплені екземпляри.

Деформація крон дерев

Потужні снігопади, заметілі, хуртовини стали причиною заметів на автомобільних дорогах. Проведення робіт із розчищення шляхів було ускладнено наявністю на них зламаних дерев. Сполучення було налагоджено лише через три доби від початку негоди. Внаслідок буревію та сніголаму пошкоджено лінії електропередач, електропостачання на підприємстві було відсутнє 5 діб.

Аварійна ситуація на лінії електропередач

Екстремально-аномальні погодні умови внесли корективи у планову діяльність підприємства: наразі всі працівники задіяні в термінових роботах щодо ліквідації наслідків стихійного лиха. Розчищено від снігу та сніголаму лінію електропередач, внутрішньогосподарські шляхи, території навколо гаражів, будівель та споруд, тривають роботи на розсаднику зі звільнення рослин від навали снігу.

Ліквідація наслідків негоди

Ялівець, звільнений від снігу

Метеорологічна ситуація лишається складною: не припиняються рясні опади у вигляді мокрого снігу та дощу, спостерігається обмерзання та ожеледиця, не вщухає сильний вітер.

Прес-служба ДП «Маріупольська ЛНДС»

Автор фото: Т. М. Короткова