Об’єкти природно-заповідного фонду ДСДЛ центр «Веселі Боковеньки»

Опубліковано: 2024-05-21

Дослідно-селекційний дендрологічний лісовий центр «Веселі Боковеньки» знаходиться в південно-східній частині Кіровоградської області. На його території площею понад 536 га розташовані 3 об’єкти природно-заповідного фонду: дендрологічний парк загальнодержавного значення «Веселі Боковеньки» імені М. Л. Давидова, ботанічний заказник загальнодержавного значення «Боковеньківська балка» та ботанічний заказник місцевого значення «Цілина». 

Дендрологічний парк загальнодержавного значення «Веселі Боковеньки» ім. М. Л. Давидова є пам’яткою садово-паркового мистецтва України ХІХ століття, «перлиною» Кіровоградщини й всього степового краю. Заснований у 1893 році в ландшафтному стилі, парк чарує красою своїх пейзажів. Алейні насадження листяних і хвойних порід, водойми й галявини, ландшафтні групи та масиви створюють відчуття просторової гармонії й затишку.

   

Дендрологічний парк було закладено на малородючих ґрунтах у безлісих степах України. Він став оазою екзотичної рослинності, вдалим поєднанням природного рельєфу вздовж річки Боковенька та груп зелених насаджень навколо штучно створених озер. У заповідній зоні парку площею 109 га ростуть більше ніж 800 видів дерев і чагарників та понад 1000 видів трав’яних рослин. Таким чином, засновником парку Миколою Давидовим разом із його наступниками-науковцями було практично доведено, що в сухих степових умовах цілком можливо створювати не тільки лісові смуги, але й цілі масиви зелених насаджень.

        

     

Найяскравіші барви й аромати дарує весна – тендітні проліски, крокуси, ряст, фіалки, тюльпани а потім й інші рослини квітнуть на сонячних галявинах під охороною могутніх дубів. Мандруючи алеями й стежками парку, можна побачити квітування кизилу, форзиції, спіреї, калини-гордовини, мигдалю, вишні, керії японської, дуба червоного та звичайного, верби білої, черемхи, клокички перистої, сакури, самшиту вічнозеленого, екзохорди, церцису канадського, магонії падуболистої, айви японської та багатьох інших представників дендрофлори Європи, Азії та Північної Америки.

    

        

Територія дендропарку широко використовується в рекреаційних цілях: відвідувачам пропонують мальовничі екскурсійні маршрути, є організовані місця для відпочинку, пікніку, встановлення наметів. В освітньо-виховних цілях парк використовується як чудова база для проведення природничих досліджень, практичних занять зі студентами та аспірантами з лісівництва, ботаніки, біології, ґрунтознавства, ентомології та інших дисциплін. Важливою також є популяризація серед населення та відвідувачів парку проблеми збереження й охорони природи, дотримання правил протипожежної безпеки, поведінки в лісах тощо.

 

Ботанічний заказник загальнодержавного значення «Боковеньківська балка». Балочний комплекс заказника розташований на площі 9,4 га та включає три частини: степовий схил південної експозиції, заліснений північний схил і заболочене днище.

      

На степовому схилі ростуть різні види ковили (пірчаста, Лессінга, волосиста), горицвіт весняний, мигдаль степовий, оман мечолистий, ломиніс цілолистий, а також лікарські рослини (звіробій стрункий, цмин піщаний, парило звичайне та інші). На північному схилі балки висаджені культури дуба, на окремих ділянках – лох, колоновидні туї, скумпія та інші породи. Береги ставу та дно балки густо вкриті болотною рослинністю, а схили – заростями чагарнику. Такі місцини слугують домівками для численної фауни, а також резерватами для відтворення поголів’я дикої мисливської фауни та багатьох видів комахоїдних птахів, що у великій кількості гніздяться в чагарниках. Болото слугує «купальнями» для кабанів, а зарості чагарнику – для козуль. Із птахів тут можна зустріти очеретянку, сіру мухоловку, сорокопуда, славку та багатьох інших.

 

Ботанічний заказник місцевого значення «Цілина» – це невелика ділянка цілинного степу (7,9 га). За геоботанічним районуванням України територія заказника належить до Європейсько-Азіатської степової області та Бузько-Дніпровського геоботанічного округу багаторізнотравно-типчаково-ковилових степів і байрачних дубових лісів. Основна частина ділянки зайнята трав’яною степовою рослинністю, на деяких ділянках зростають чагарники та дерева.

      

На території заказника найбільш поширені угруповання справжніх степів із домінуванням костриці валіської та співдомінуванням степового різноманіття – зіновать австрійська, залізняк колючий, шандра рання, молочай степовий, вероніка степова, шавлії степова та лучна, самосил білоповстистий та інші. Також тут ростуть рідкісні види, занесені до Червоної книги України, – астрагал шерстистоквітковий, ковила Лессінга та волосиста, а також рідкісний вид для регіону – горицвіт волзький. Фауна представлена переважно птахами та комахами, з яких дибка степова – вид, занесений до Червоної книги України. З рідкісних для регіону видів  у заказнику поширений богомол-крихітка.

Загалом на ділянках цілинного степу в заказнику загальнодержавного значення «Боковеньківська балка» та заказнику місцевого значення «Цілина» росте близько 30 видів рослин, занесених до Червоної книги України.

Територія ДСДЛ центру «Веселі Боковеньки» – це ліси природоохоронного, наукового, історико-культурного призначення. Лісовий Центр постійно проводить охорону об’єктів природно-заповідного фонду, здійснює ряд робіт щодо догляду за раніше закладеними науково-дослідними ділянками та їх збереження, займається вирощуванням садивного матеріалу лісових і декоративних порід для власних потреб, а також для реалізації.

 

ДСДЛ центр «Веселі Боковеньки»