Актуальні проблеми формальної і неформальної освіти з моніторингу довкілля та заповідної справи

Опубліковано: 2024-04-30

26 квітня на базі Навчально-наукового інституту екології Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна відбулася III міжнародна конференція «Актуальні проблеми формальної і неформальної освіти з моніторингу довкілля та заповідної справи». Від УкрНДІЛГА участь у заході взяла провідний науковий співробітник сектору екології лісу, доктор с.-г. наук Ірина Коваль.

На заході було розглянуто широке коло актуальних питань, серед яких вплив російської агресії на стан природоохоронних територій і агровиробництво та фінансові інструменти щодо їх відновлення, стан відновлювальної енергетики в умовах війни, цифрова трансформація заповідної справи в Україні та впровадження гнучких форм освіти для набуття сучасних компетентностей фахівцями галузі тощо. Науковцями також було висвітлено питання потенціалу геотуризму, формування природно-заповідних фондів у різних регіонах України та особливостей їхнього розширення.

Іриною Коваль в співавторстві з колегами з кафедри екологічного моніторингу та заповідної справи ННІ екології ХНУ ім. В. Н. Каразіна під час роботи в секціях було представлено доповіді: «Перспективи Сертифікатної програми «3D моделювання в ландшафтному дизайні у SketchUp» для презентації об'єктів ПЗФ», «Застосування індексу нормалізованої різниці вологості (NDМI) для оцінки екологічного стану об’єктів ПЗФ (на прикладі дендропарку Державного біотехнологічного університету)» та «Радіальний приріст клена звичайного в умовах зміни клімату».

На конференції також було порушене важливе питання природотерапії – відновлення психологічної рівноваги наших воїнів, їхніх дружин, дітей, тобто частини суспільства, яка найбільше постраждала від війни. Цей курс відновлення буде відбуватися в співпраці з психологами із застосуванням прогулянок на природі – в горах, лісах тощо. Зважаючи на те, що близько 20 % території України знаходиться під окупацією й потерпає від інтенсивних бойових дій, дивимося в майбутнє та шукаємо шляхи відновлення природних і природно-антропогенних екосистем.

 

Ірина Коваль,

провідний науковий співробітник сектору екології лісу,

д-р с.-г. наук