Відбувся вебінар Інституту світових ресурсів «Втрати лісів у 2023 році: регіональний контекст та глобальні тренди»

Опубліковано: 2024-04-09

4 квітня 2024 р. Інститут світових ресурсів провів вебінар «Втрати лісів у 2023 році: регіональний контекст та глобальні тренди», на якому було оприлюднено результати дослідження змін деревного покриву планети за даними платформи «Глобальна лісова варта» (Global Forest Watch – GFW), яка, в свою чергу, підтримується лабораторією GLAD університету Мериленд, США.

У вебінарі взяли участь науковці відділу інвентаризації лісів, моніторингу, сертифікації та лісовпорядкування УкрНДІЛГА, які досліджують сучасні тенденції розвитку лісів та їх внеску в запобігання зміні клімату. Ліси є вкрай важливим чинником у вирішенні проблем запобігання зміні клімату як на планетарному так і місцевому рівнях, завдяки їх здатності поглинати й утримувати вуглець і регулювати клімат. Тому знеліснення та деградація лісів призводять до викидів парникових газів.

Захист і відновлення цінних екосистем, а також стале управління земельними ресурсами в глобальному вимірі має потенціал для скорочення до 2030 року щорічних чистих викидів парникових газів в обсягах понад 7 гігатон. На саміті Конференції сторін зі зміни клімату COP26 в Глазго у 2021 році 145 країн, у тому числі й Україна, приєдналися до угоди з метою зупинення знеліснення до 2030 року та призупинення зміни клімату на рівні, який не перевищує 1,5°С відносно доіндустріального періоду (відповідно до Паризької кліматичної угоди). Одним із інструментів у досягненні заявлених цілей є запровадження Регламенту Європейського Союзу щодо знеліснення та деградації лісів EUDR, розробленого для запобігання знелісненню й деградації лісів і забезпечення прозорості ланцюжків постачання на європейський ринок товарів, виробництво яких може бути пов’язане з цими явищами.

Для відстежування динаміки лісових площ на глобальному рівні використовують підходи, які відрізняються методологічно та за частотою оцінювання. Серед головних із них – глобальна оцінка лісових ресурсів під егідою Продовольчої та сільськогосподарської організації (FAO) ООН Global Forest Resource Assessment (GFRA – Глобальна оцінка лісових ресурсів), в межах якої оцінювання проводиться раз на 5 років на основі національних даних, отриманих за результатами інвентаризації лісів або лісовпорядкування. Інша альтернатива – глобальний моніторинг деревного покриву Global Forest Watch (GFW – Глобальна лісова варта) в рамках якого оцінювання проводиться щорічно, незалежними дослідниками, з використанням супутникових даних. Вказані підходи відрізняються за об’єктами спостереження, зокрема в рамках GFRA проводиться моніторинг лісів із використанням термінів і визначень FAO щодо лісів) у той час, як GFW фіксує стан деревного покриву та його зміни в часі. Різниця між вказаними підходами проілюстрована на рис. 1.

Важливо також розрізняти терміни «рубки лісу» (cutting, felling, logging) та «знеліснення» (deforestation), оскільки це зовсім різні поняття. Знеліснення (deforestation), згідно з визначенням FAO – це перетворення лісових ділянок на інші види землекористування, незалежно від того, спричинене воно людиною чи ні. Дані платформи GFW показують  втрати деревного покриву (tree cover loss), незалежно від того, чи такі втрати є результатом проведення рубок або впливу негативних чинників (таких як пожежі) та є незворотніми (тобто знелісненням), чи втрати деревного покриву є тимчасовими і в результаті лісовідновлення деревний покрив відновлюється до нормального стану (рис. 2). Більш детально відмінності цих двох оцінок розглядаються за посиланням.

Рис. 1.  Ілюстрація відмінностей у підходах до визначення лісу GFRA та GFW

Рис. 2. Ілюстрація відмінностей у підходах GFRA та Global Forest Watch у оцінюванні змін деревного покриву

На вебінарі представники Інституту світових ресурсів звернули увагу на глобальні тенденції в зміні деревного покриву у 2023 році, виявлені з допомогою платформи GFW.  Найбільш масштабні втрати деревного покриву були зафіксовані в тропічних і бореальних лісах. Продовження втрат деревного покриву означає, що прогрес у досягненні цілі – до 2030 року зупинити й повернути назад втрату та деградацію лісів наразі відхиляється від запланованої траєкторії (рис. 3). Доповідачами підкреслено нагальну необхідність у спільних глобальних зусиллях для захисту важливих лісових екосистем і протидії знелісненню.  

Рис. 3 Фактичні (лінія жовтого кольору) та цільові (лінія синього кольору) показники знеліснення на планеті за даними GFW

Детальніше про результати дослідження GFW за 2023 р. можна дізнатися за посиланням. Глобальні оцінки на платформі GFW можна переглянути на  сторінці і за потреби обрати необхідний регіон, наприклад, посилання для України, де наведено динаміку змін деревного покриву за період за 2000–2023 рр. Дані доступні як на рівні країни, так і на рівні адміністративних областей і районів, їх можна скачати в форматі MS Excel для аналізу та проведення досліджень.

Платформа GWF також може бути використана для цілей EUDR у частині інформаційно-аналітичної підтримки заходів щодо контролю знеліснення та деградації лісів, більш детально з  можливостями платформи можна ознайомитися за цим  посиланням.

 

Відділ інвентаризації лісів, моніторингу,

сертифікації та лісовпорядкування