Озеленення територій УкрНДІЛГА та ДП «Харківська ЛНДС»

Опубліковано: 2024-04-05

Гармонійне й наближене до природного середовище, створене за рахунок зелених насаджень, розділяє територію на різні за функціональним призначенням зони, а захисна смуга з дерев і чагарників уздовж міських доріг добре ізолює будівлі від шуму та пилу. Зазвичай дерева розташовують від стін споруд на відстані в 1-1,5 висоти дорослого дерева, але не менше 5 м. Для озеленення територій загального користування варто обирати стійкі та довговічні породи, а при розташуванні рослин навколо будівель — враховувати необхідність освітлення внутрішніх приміщень сонцем.

Співробітниками УкрНДІЛГА вздовж прилеглих до Інституту вулиць було висаджено саджанці айви звичайної (Cidonia oblonga Mill.), брусоннетії паперової (Broussonetia papyrifera (L.) Vent.), сніжноягідника білого (Symphoricarpos albus (L.) S.F.Blake) та спіреї японської крупнолистої (Макрофіла (Spiraea japonica 'Macrophylla'). Всі ці рослини є стійкими до  умов міста і надзвичайно декоративними.

На території УкрНДІЛГА також було висаджено ялицю одноколірну (Abies concolor Lindl. et Gorg.), вирощену із насіння, зібраного з дорослих дерев цього виду в дворі Інституту. В Україні ялицю культивують із 1880 р. у ботанічних садах і дендропарках як декоративний вид. Вона невибаглива до кліматичних умов, морозостійка, є одним із найбільш посухостійких видів. Характерна риса ялиці одноколірної — витривалість до задимлення та міського загазованого повітря. 

Ялиця одноколірна  природно росте в Північній Америці. Це — високе швидкоросле дерево з регулярною конічною кроною, У віці 30 років досягає близько 10-12 м, висота дорослого дерева — 20-25 м, на батьківщині, в Каліфорнії, зустрічаються екземпляри до 60 м заввишки, які живуть майже 500 років. На території ДП «Харківська ЛНДС» є наявні дослідні культури цього виду 1980 р. садіння.

  

Хвойні види утримують першість у використанні в міському та заміському озелененні. Цієї весни на території селекційно-насіннєвого комплексу Південного лісництва ДП «Харківська ЛНДС» працівниками станції було проведено озеленення території декоративними рослинами з власного розсадника. Сосни, ялини, ялиці, різні форми й види туй, ялівцю та листяних кущів ростуть в умовах, максимально наближених до природних, тож саме тому весь садивний матеріал характеризується підвищеною стійкістю до хвороб і шкідників та має гарний зовнішній вигляд.

Проведення співробітниками УкрНДІЛГА робіт з озеленення території Інституту та прилеглих вулиць — давня й щорічна традиція. Щільні групи зелених насаджень знижують температуру будівель влітку, покращують якість повітря, зберігаючи його свіжим і вологим. Поєднання в дизайні вічнозелених рослин із листопадними створює відчуття естетично врівноваженого простору, особливо в зимовий період. Листопадні дерева й чагарники надають композиційним групам сезонний розвиток, насичують їх фарбами й ароматами, що створює особливий мікроклімат для комфортного та приємного місцеперебування.

 

Пресслужба УкрНДІЛГА