Обстеження об’єктів природно-заповідного фонду Вінниччини

Опубліковано: 2024-04-02

Протягом лютого-березня поточного року науковці ДП «Вінницька ЛНДС» провели обстеження території загальнозоологічного заказника загальнодержавного значення «Буго-Деснянський», Ботанічного заказника загальнодержавного значення «Дяківці» та низки об’єктів природно-заповідного фонду місцевого значення в межах Жмеринського та Могилів-Подільського районів Вінницької області. 

Загальнозоологічний заказник загальнодержавного значення «Буго-Деснянський»

Заказник створено в 1974-му році і нині локалізовано в межах лісового фонду Михайлівського лісництва філії «Вінницьке ЛГ» ДП «Ліси України», лісовими насадженнями вкрито 446 га. В заказнику охороняються дубові ліси (ліщиново-щитникові, дубові ліси орлякові, ліщиново-гірськоосокові, конвалієві дубові ліси).  Тут також ростуть соснові ліси, вільхові ліси кропиволисті, гравілатові, осокові й очеретові. 

За результатами проведених досліджень встановлено, що частина насаджень перебуває у вкрай незадовільному стані. Погіршення стану та всихання зумовлене впливом біотичних та абіотичних чинників. Значна частина дерев основних лісотвірних порід загинула внаслідок природного відпаду. Інша частина дерев зазнала значного впливу стовбурових гнилей, грибних захворювань і комах – стовбурових шкідників. Виявлено, що загальна площа, на якій необхідно здійснити догляди за насадженнями шляхом проведення вибіркових санітарних рубок, становить 37,5 га. Ці заходи доцільно провести з урахуванням стану насаджень, особливостей розвитку шкідників і хвороб лісу, «сезону тиші» тощо. Здійснення вибіркових санітарних рубок передбачається в найбільш стислі строки із застосуванням найефективніших методів і технологій із максимальним збереженням трав’яного покриву та запобігання негативному впливу на стан навколишнього природного середовища.

      

Ботанічний заказник загальнодержавного значення «Дяківці»

В обстежених насадженнях Ботанічного заказника загальнодержавного значення «Дяківці» виявлено масове всихання дерев дуба, ясена, клена, сосни та ялини. Наявні дерева зі зламаними верхівками й стовбурами, суховершинні, сухостійні та з морозобоїнами, а також із інтенсивним вигниванням біля кореневої шийки. Досить багато також вітровальних дерев, як свіжого вітровалу так і минулих років. При огляді вітровальних дерев виявлено вигнивання коренів та нижньої частини стовбурів.

Відмічено також дерева з великим нахилом стовбура – понад 30° від вертикалі, які становлять непрогнозовану в часі загрозу для життя працівників і відвідувачів заказника. Всихаючі та сухі дерева IV–VІ категорій стану заселені ентомошкідками – стовбуровими комахами з родини короїдів (Ipidas Latreille). Осередки кореневих та стовбурових гнилей в першу чергу заселяються представниками цієї родини. Дерева V  (свіжий сухостій) і VI  (старий сухостій) категорій також уражені ксилофагами – златками (Buprestodae Latraille), вусачами (Cerambycidae Latraille), заболонниками (Scolytus Geoffroy). Стовбурові шкідники під час живлення заселяють також здорові дерева, помітно ослаблюють їх і заражають збудниками хвороб. Ослаблені, внаслідок впливу кліматичних умов і погіршення гідрологічного режиму та пошкодженні комплексом патогенів і шкідників дерева поступово всихають. При обстеженні виявлено, що ослаблення та всихання насаджень також викликані ураженням стовбуровими, особливо – окоренковими гнилями деструктивного типу, збудниками яких є дібровний трутовик (Pseudoinonotus dryadeus), несправжній дубовий трутовик (Phellinus robustus), трутовик справжній (Fomes fomentarius), печіночниця звичайна (Fistulina hepatica). На обстежених ділянках виявлено дерева із обламаними скелетними гілками крони, морозобійними тріщинами. Найбільша кількість уражених кореневими та стовбуровими гнилями дерев зафіксовано в стиглих насадженнях. Через ураження кореневих систем дерева різко знижують свій приріст, всихають і часто ламаються. Навіть здорові на вигляд дерева валяться від незначних поривів вітру.

За результатами проведених досліджень встановлено, що насадження є ослабленими та потребують проведення заходів щодо оздоровлення та покращення їх стану.  Вибіркові санітарні рубки заплановано провести у 2024 р. на площі 30,3 га. Заходи будуть проведені на підставі акту поточного лісопатологічного обстеження лісових насаджень спеціалістами регіонального лісозахисного підприємства.

 

Обстеження об’єктів природно-заповідного фонду філії «Жмеринське лісове господарство» ДП «Ліси України»

Польові дослідження було проведено в межах Жмеринського та Могилів-Подільського районів Вінницької області. Дослідження виконано із визначенням стану дерев, рівня дефоліації, дехромації, пошкодження комахами-шкідниками, грибними захворюваннями й іншими патогенами.

Обстеження лісових ділянок, які мають статус об’єктів та територій природно-заповідного фонду, проведено в таких лісництвах :

Обстежені об’єкти природно-заповідного фонду (ПЗФ) представлені аборигенними та інтродукованими деревними видами, серед них – могутні екземплярами вікових дерев дуба звичайного, сосни веймутової, ясена плакучого, ялини європейської та інших порід, вік яких складає 100–350 років. На час обстеження зафіксовано загибель і значний відпад дерев зі складу насаджень. Основною причиною загибелі окремих дерев, лінійних і масивних насаджень, які мають статус об’єктів і територій природно-заповідного фонду, є зниження їх біологічної стійкості через досягнення ними граничного віку і настаня процесу деградації цих дерев від дії біотичних та абіотичних чинників, що є цілком природним явищем. Отже, є доцільним відібрати інші більш цінні об’єкти та території природно-заповідного фонду в межах філії «Жмеринське лісове господарство» та провести додатковий відбір об’єктів ПЗФ, які планується включити до реєстру Вінницької області.

          

Своєчасне обстеження і аналіз існуючих проблем об’єктів ПЗФ є першим кроком до збереження генетичного, видового й екосистемного біорізноманіття. Це також створює умови для обліку та відображення достовірних даних про природно-заповідний фонд регіону та сприяє ефективному плануванню заходів з ведення лісового господарства в об’єктах ПЗФ.   

 

ДП «Вінницька ЛНДС»